IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство не успя да връчи награда "Почтен магистрат"

За петима номинирани са гласували само седем души

15:36 | 08.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на правосъдието няма да връчи новоучредената годишна награда „Почтен магистрат“ поради малкия брой номинирани и гласували.

Призът е учреден на 16 април тази година – на същата дата е подписана Търновската конституция през 1879 г. Той трябваше да бъде връчен на 13 юли, когато се навършват 25 години от обнародването на Конституцията от 1991 г.

Номинации за наградата се приемаха от 18 април до 5 юли, подадени от български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти. 

В рамките на този срок са постъпили само пет предложения, за които са гласували общо 7 души, информира министерството. Така заради слабата активност министерството се отказва да връчи наградата „Почтен магистрат“.

В съобщението се цитира и изследване на Българския институт за правни инициативи на тема „Нагласи на магистратите за реформи в съдебната система в България“.

От представителното допитване става ясно, че две трети от прокурорите и повече от половината от съдиите не са съгласни с тезата, че в йерархията на съдебната система израстват хората с най-добри професионални и морални качества.

64,9% от съдиите и 40,4% от прокурорите определят ниското доверие като основен проблем на системата. Близо една трета от магистратите изтъкват, че им липсва и мотивация.

От министерството изразяват позицията, че е време в обществото да се говори не само за магистратите, които допринасят за ниския рейтинг на съдебната система, но и за тези съдии, прокурори и следователи, които вършат работата си безупречно, независимо, безпристрастно, съобразявайки се само със закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още