IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство спря спорния законопроект за вота в чужбина

Текстовете не били съгласувани с министъра, а служителят, който ги е публикувал, е уволнен, обявиха от ведомството

16:07 | 05.04.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството. Това съобщиха от ведомството.

Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

В качения и в Портала за обществени консултации документ са констатирани несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. 

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз. 

Припомняме, че малко след като текстът беше публикуван вчера, предизвика вълна от възмущение, тъй като евентуалното му приемане щеше да доведе до ограничаване до минимум на вота на българите, живеещи в страни извън ЕС.

Измененията в закона предвиждаха изискване за уседналост на избирателите, което не могат да покрият по-голямата част от намиращите се в чужбина българи.

Текстовете засягаха и Изборния кодекс, като в главите за избор на президент и парламент се добавя изискване към гласуващите да са живели най-малко през последните три месеца в България. По този начин се уеднаквяват разпоредбите с тези за местните и европейските избори, е мотивирана промянaта.

Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева нарече абсурдно твърдението на служебния правосъден министър, че спорното предложение за промяна в Закона за българското гражданство не е билo съгласувано с нея. 

"Била съм министър на правосъдието, преди това съм била заместник-министър и това оправдание звучи абсурдно, меко казано. Ако министърът не знае какво изменение в няколко закона се предлага, това е абсурдно. Това е опит някой, който абсолютно не заслужава и няма нищо общо, да отнесе негативите, които те явно са осъзнали, че носят с този закон", коментира още Захариева.

"Министерството на правосъдието нито досега се е занимавало с писане на Изборен кодекс, нито със Закона за политическите партии. Така че на някой експерт или директор да му хрумне и да го напише, е абсурдно оправдание", заявява още Захариева.

Междувременно служебният външен министър Ради Найденов заяви, че трябва да се улесни гласуването на българите навсякъде и това да става по електронен път.

Той обаче не се нае да коментира пред журналисти спорните предложенията на правосъдното министерство, съобщи Dnes.bg.

Найденов заяви, че ги е прочел единствено в медиите и всеки може да дава предложения и идеи.

В момента по думите му гласуването в чужбина струва много пари на държавата, трудоемко е, ангажират се много хора с организацията. Затова Найденов смята, че трябва да има лесен и достъпен начин за всички.

По думите му всеки българин има равни права пред закона и това трябва да е принципът при разглеждане на тези въпроси.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria ON AIR:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Който бяга, очевидно, НЕ желае да живее тук. Да си живее на воля по света, лошо няма. Но, не приемам такъв да гласува за страната, откъдето се е изнесъл. Трябва морал,а той НЕ ЗАПОЧВА от утре: Изоставяш ли ни, губиш право по какъвто и да е начин, да ни влияеш. Чумадан-вакзал-мАйната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Кои са правилните партии бре хахаха, нали се изредиха всичките да ви е-бат :)Всичко е ДС, няма правилна партия в БГто - само правилен кривак дрянов.И недей обяснява за твоите данъци, *** - аз съм оставил 17 години данъци и максимални осигуровки в тая смотана държава, които моите деца няма да ползват. Вие сте ми длъжни - не аз на вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Ще има да губите дела в Страсбург на килограм - и ще ги плащат от вашите данъци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Като нищо не зависи от техните гласове на кого пречи тяхното гласуване?На про****, на чалгарите, на Румен Радев или на *** Нинова?Или пък на императора от Россия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 6 години
изборът е : бориш се или бягаш. в днешно време е по-лесно да избягаш. факт. останалите тука пък бивато блъчвани, че нищо немогат да направят, защото е антицивилизовано, антидемократично, непазарно и не е европейско, европа ще ни накаже и така. спиралата върви надолу, а хорицата живеещи в първите 2-3 по големина градове идея си нямат, че държавата около тях колабира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Прав си. Близо 3 милиона комплексари. И аз това се чудя. При справедливо върховенство *** закона, добра образователна и здравна система и те да тръгнат да бягат. Явно са смотани и не могат да пробият в тукашната конкуренция. Така оставаме най-кадърните. Сигурен съм, че ще те послушат останалите емигранти, които печелят между 20-100 Кhttp://***.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=88632
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
Да се разделят деца и родители. Да отидеш в среда, която е в повечето случаи враждебна, трябва да имаш сериозна причина. ----напримерно да си комплексар :):) и за мен това са избягали хора, а не изгонени ... като роден в най бедния край имам много приятели и познати с различни професи в чужбина. От метачи до програмисти с над 200К заплата... съвсем отговорно мога да заявя че 90% от тях щяха да живеят по добре тук (тоя с 200-те К е от 10% :):))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
honaniga
преди 6 години
Аз така мисля. Да напуснеш родината си. Да се разделят деца и родители. Да отидеш в среда, която е в повечето случаи враждебна, трябва да имаш сериозна причина. Държавата създаде тази среда. Тя ни ограби спестяванията по времето на прехода и ни докара до там, че не може да подсигурим бъдещето на децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 6 години
не са изгонени. кой ги изгонил? просто предпочетоха вместо да ремонтират да си тръгнат. не ги виня, аз също не виждам начин по който да се оправят нещата. С избори НЯМА да стане. Ако някой от вас е доволен от резултата на последните да си каже. управия няма, с техните гласове и без тях. Защото просто няма за кой да се гласува. Те реално са 100 хил гласа, тва не е кой знае какво. По-голямата част от тях дори не си правят труда да отидат да гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
honaniga
преди 6 години
Само да те поправя. Изгонени от Родината, а не избягали. Повтарям изгонени.Държавата ги изгони. И понеже държавата се страхува от тях, защото се управлява от тъмкопишковци, а гледа си имат и фенове, та затова се и пробват.Ако ти смяташ, че храниш родителите и децата им, нещо си се пообъркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още