IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 април

08:02 | 20.04.17 г.
Преглед на печата за 20 април

Сделките за тримесечието: Молове за фондове от ЮАР

В. Капитал Daily

След силен край на миналата година с две големи сделки в края на декември - за гръцката ОББ и излизането на американския инвестиционен фонд Advent от "Девин", последва затишие в сливанията и придобиванията. До момента, в който дойде нашествието на южноафрикански фондове към три софийски мола за общо около 500 млн. евро. През април беше обявена и още една голяма сделка - ВАТ ще плати на свързания с Делян Пеевски "Булгартабак" 105 млн. евро за цигарените марки на холдинга в България и за дистрибутора му ЕЛД.

Извън тези големи за мащабите на местния пазар сделки годината започва умерено – с приблизително същия брой транзакции като предходната, които в основната си част са за суми под 50 млн. евро. "През първото тримесечие нямаше много на брой сделки, но все пак нямаше правителство и дълго време имаше повишен политически риск", отбелязва управляващият директор на "Райфайзен инвестмънт България" и директор на компанията за Югоизточна Европа Юлиан Гиков.

Бира "Айляк" мести производството си от Гърция в България

В. Капитал Daily

До края на годината българската крафт (занаятчийска) бира "Айляк" ще се произвежда във фабрика в страната, а не в гръцка пивоварна в Серес. Това съобщи за "Капитал" създателят на пивото Георги Христов, който търси да наеме подходящо помещение за реализация на проекта си.

Плановете на Христов и неговата компания – "Фийл гууд брю ко", изискват фабриката да е разположена в индустриалните квартали на София. Помещението трябва да е около 500 - 1000 кв. метра, търси се готова сграда с трифазен ток и работеща пречиствателна станция, обясни той.

Санирането вече няма да е безплатно за всички

В. Сега

На фона на непрекъснато растящите скандали за завишени цени при санирането и за нарушена финансова дисциплина, за пълна липса на контрол и за протекли блокове "безплатната" програма ще продължи. Част от "щастливците" обаче занапред ще трябва да поемат свой дял от разходите. Обновяването на старите жилищни блокове ще е безплатно само за социално слаби и пенсионери. Това съобщи вчера бившият регионален министър Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Промяната е резултат от постигнатото споразумение за съвместно управление между ГЕРБ - инициатор и двигател на програмата, и "Обединените патриоти", които доскоро бяха нейни противници.

"Винаги сме искали да продължим програмата - като се санират всички панелни блокове, като се включат и еднофамилни сгради. Сега идеята е това да стане със съфинансиране и собствено участие на тези, които желаят да се включат. Ако в една сграда живеят много бедни пенсионери, за тях санирането ще е безплатно. Но едно младо работещо семейство ще си плаща част от стойността", обясни Лиляна Павлова.

Половин София минава на бързовари заради ремонт на парното

В. Сега

Повече от 15 столични квартала ще бъдат за дълги периоди без топла вода през идните месеци. Причината са ремонти на "Топлофикация-София", която започва подмяна на част от съоръженията. Основен ремонт, на два етапа - през май и август, ще бъде направен на главния топлопровод, захранващ източните квартали. През февруари съоръжението аварира и стотици хиляди останаха на студено в най-мразовитите дни. На бързовари ще минат и жителите на централните части на града, но през юни. Защо се налага спиране на топлоподаването още в първите дни на май, вместо да се заложи на летните месеци, не е обяснено.

Най-много пестициди в броколите

В. Стандарт

97% от храните в ЕС са без пестициди или с остатъчни количества, които са в законовите рамки. Това показва доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA). За анализа са взети 84 341 проби от патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца. Най-високото превишение на законовите норми е регистрирано при броколите (3,4% от пробите), следвани от десертното грозде (1,7%). Редки превишения са регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца.

97 процента от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 година, са в рамките на законовите ограничения, а над 53 процента са без количествено измерими остатъци. Данните са съотносими с измерванията от 2014. Докладът на Службата за 2015 година показва, че най-чисти са биологичните храни. 99,3% от пробите на биологични храни са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки.

Туристи бягат от нашето Черноморие заради лоша храна

В. Труд

Качеството на храната в много туристически обекти по българското Черноморие не отговаря на изискванията на туристите. Това заявиха експерти по време на специализираното изложение “Храни и напитки”, което се проведе край Варна. Според тях ол-инклузивът в хотелите е занижил стандартите за качество, което принуждава част от туристите да предпочитат чужди дестинации, информира БНТ.

Българското Черноморие може да стане по-привлекателна дестинация за туристите, ако се подобри качеството на храната в хотелите и ресторантите. Това заявиха собственици на туристически обекти край морето. Те се срещнаха с производители и доставчици на хранителни продукти от страната и чужбина, за да подберат най-доброто за своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още