IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 ноември

07:42 | 30.11.15 г.
Преглед на печата за 30 ноември

Държавата свива почти наполовина леглата в столичните болници

в. Капитал Daily

Държавата е готова със сметката колко болници в София ще получават пари от здравните вноски. От документа се вижда, че орязването на най-големия пазар, който се ползва от всеки трети българин, е драстично - финансиране от здравната каса ще получат почти 40% по-малко болнични легла, като най-голямо е свиването при хирургичните - над три пъти и половина. Това означава автоматично драстично по-малко безплатни операции и дълга листа на чакащи или много плащащи пациенти от началото на следващата година. Проектът на здравната карта предвижда столицата да разполага с максимум 5877 легла при наличност в момента от 9473.

ГЕРБ предлага електронно гласуване с ЕГН и код

в. Сега

Готови са промените в Изборния кодекс, които ще регламентират и електронния вот. Това съобщи шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов пред "Сега". Той обясни, че текстовете обединяват идеи от предишни законопроекти. Така сега управляващите се връщат към текст, който ГЕРБ предлагаше и по времето на кабинета "Орешарски", за да може поне българите в чужбина да могат да гласуват чрез интернет. Идеята е избирателят да получава 14-цифрен код за достъп и да гласува, след като въведе единния си граждански номер (ЕГН). За да упражнят правото си на е-вот, българите зад граница ще могат да се регистрират на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Ще остане и вариантът за пускане на книжни бюлетини на място в секциите, отворени в чужбина.

Посрещаме Никулден с вносна риба

в. Стандарт

С вносна риба от Виетнам, Бразилия и Аржентина ще посрещнат тази година Никулден повечето бургазлии. Вносната стока е предпочитана заради ниската цена. За разлика от океанските риби, черноморските са в пъти по-скъпи. Дори и рибарите ще сложат тази година на празничната трапеза океански улов, купен от магазина. Причината е, че тази есен морето не даде берекет. Заради оскъдния улов прясната черноморска риба се превърна в истински деликатес. Рибните борси предлагат изобилие от морска храна, но навсякъде висят табели "замразена".

Министрите може да декларират всяка среща извън службата си

в. Сега

Министрите, областните управители и кметовете да бъдат задължени да обявяват публично с кого и кога се срещат извън кръга на службата си. Това предвижда преправеният законопроект за борба с корупцията по високите етажи на властта, който вицепремиерът Меглена Кунева ще предложи отново на Министерския съвет, научи "Сега". Все още не е ясно и каква ще е позицията на ГЕРБ по новия вариант. Той може да бъде внесен повторно в парламента едва през декември, тъй като беше отхвърлен през септември и сега изтича срокът, след който може да се вкара за ново обсъждане.

Текстовете са заимствани от практиката на Европейската комисия, чиито членове са длъжни да описват в специален регистър контактите си, за да няма съмнения за конфликт на интереси. Предлага се министрите, управителите и кметовете да се отчитат по същия начин в интернет. Става въпрос само за разговори с хора, които са външни за службата им. Контролът ще се осъществява от Бюро за борба с корупцията, в което трябва да се слеят комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и част от Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още