IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърлянето на частни партиди в НОИ лишава хората от достойни пенсии

Ако предложението бъде прието, ще има натиск върху осигурените в частните фондове да изберат държавния фонд, посочи Никола Абаджиев

09:03 | 16.12.14 г. 15
Прехвърлянето на частни партиди в НОИ лишава хората от достойни пенсии

Няколко неща са притеснителни в идеята да се прехвърлят пари от частните пенсионни дружества в държавния фонд, но преди всичко проблемът е за съдбата на парите на осигурените. Тези хора ще бъдат лишени от допълнителна пенсия в бъдеще, ще настъпи хаос в системата, тръгва се към разрушаване на българския пенсионен модел, защото за пореден път ще се разруши доверието в пенсионата система.

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Никола Абаджиев, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) по повод на предложението, одобрено от правителството и синдикатите, което дава право на родените след 31 декември 1959 . на свободен избор дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

Абаджиев предположи, че ако предложението бъде прието, ще има различни форми за натиск върху осигурените в частните фондове лица да изберат държавния фонд. Той поясни, че поправките предвиждат свободен избор само един път. Тоест ако един млад човек, който стъпва на пазара на труда, не е взел решение в кой фонд да избере – частния или държавния, остава завинаги в държавната обществена система автоматично. Изборът се дава само веднъж, после не може да се промени, каза Абаджиев. 

Председателят на БАДДПО посочи, че вторият стълб е част от системата, защото осигурява допълнителна пенсия на хората. „А тези милиарди, за които някой мечтае, са в държавната система и под една или друга форма хората ще ги получат”, посочи той.

Според експерта проблемите на първия стълб не трябва да се прехвърлят към втория – а именно ниските доходи, ниските вноски и дефицита. Не е редно и да се противопоставят двете неща, които са едно цяло, защото те са част от единната система, каза още Абаджиев. Той допълни, че за да могат хората да разчитат на достойни пенсии в бъдеще, трябва да работят и трите стълба на пенсионното осигуряване, а не да се ликвидират.

По думите на Абаджиев няма точни разчети за сумата, която ще се прехвърли евентуално от втория стълб към първия. Той коментира, че тези 7 млрд. лв, които са натрупани във втория стълб, са инвестирани в икономиката и парите работят за хората и се връщат по сметката им. Освен това доходността по тези сметки е над 6%.

Ще се наложи фондовете да продават активи, ако се наложи това прехвърляне, каза още той и допълни, че голяма част от ресурса е инвестиран в дългосрочни инструменти.

Абаджиев изрази надежда, че идеята ще отпадне. Той съобщи за приета от асоциацията декларация, която ще бъде връчена на партиите с обяснения за последствията от това решение. Абаджиев предложи най-малкото промяната да бъде отложена за решение заедно с пакета от мерки за промени в пенсионната система до края на март, а не сега изведнъж и изненадващо.

Още новини вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 9 години
НОИ вместо да тормози със 'свежите си идеи' сегашните само/осигуряващи се да плащат недалновидността и безхаберието на системата от миналото можеше да си направи един брейн-сторминг как да осигурява парите за пенсии за сегашните пенсионери без това да унищожава перспективата за пенсии за в бъдеще. При една затихваща демография и западаща и стагнираща икономика, при непрекъсната *** и демаргинизация на населението е ясно, че пасеансът не излиза ..и няма как да излезе и за в бъдеще. Съществуват, обаче редица други възможности -да направи напр. на пенсионерите един вятърен парк и с приходите от тока да им изплаща пенсиите, или да инвестира в нещо или в някого -само, че институция, която се управлява от някакви лица с нематериални дисертации (дисертации в нематериалната сфера -как да се трошат възможно най-безотговорно парите на другите) няма такива проблеми. Тези лица, обаче вземат непрекъснато някакви решения за материалната сфера ...с парите на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
На кой му пука за икономиката,на кой му пука за капиталовия пазар,важното е още 1-2 годинки да има пари за пенсийки и да има конфорт за упражляжащите ,7 млрд.са екстра за тази цел- Целта е точно тази, а след калинките и потоп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Ако предложението бъде прието, ще има натиск върху осигурените в частните фондове да изберат държавния фонд, посочи Никола Абаджиев- И не само натиск, какво е това да имаш право да избираш само 1 път???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Много правилно Биг, ама лошото е, че целата крадлива пасмина която изброи, (политици, ПФ, синдикати,банки) се домогва и до реалния ти пенсионен фонд по всякакъв начин - с инфлация, банкови фалити, ипотечни кризи, и т.н. и вероятността да го опазиш от всичките крадливи ръчички клони към 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
strol
преди 9 години
На кой му пука за икономиката,на кой му пука за капиталовия пазар,важното е още 1-2 годинки да има пари за пенсийки и да има конфорт за упражляжащите ,7 млрд.са екстра за тази цел.До кога разни безмозъчни *** като Пламен Димитров ще получават ефир и ще ни занимават с простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Ами как да си прехвърли средствата обратно в частен фонд, при положение, че НОИ ще му ги изхарчат мигновено още другия месец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
Имаше не лоша идея преди време НОИ да си направи УПФ и да излезе на пазара . Щеше да се получи не лош бенчмарк .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
BigBear
преди 9 години
В момента ни предлагат да избираме между олигопол от ПФ които лошо управляват парите ни и НОИ които направо само ги харчиКакто обикновено се хващат за най лесното решение - взимат се от готовите пари, вместо да се предприемат болезнени действия - всички да започнат да плащат по равно за да имат право на държавната пенсия а останалото пенсионно натрупване да си го създават сами, държавата да внася вноските на тези за които отговаря в пълен размер, да се проверят "инвалидите" дали настина са такива. Затова всеки трябва да си прави собствена партида в главата си и да натрупва отделно от всичко това реалния си пенсионен фонд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Eminem
преди 9 години
Хората с кеш ще облажат най-много, това е! Но не дай си Боже това да се случи, то цените на борсата ни са ще са в стотинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
kefal
преди 9 години
Ако на хората са разреши сами да избират към коя здравна каса и към кой ПФ да се осигуряват, дори и да е казано с колко като процент, това ще е направо комунизъм, либерализъм или нещо което може да е само в мечтите ни. Може дори Хонг Конг да задминем по степен на либерализъм.У нас такава свобода не ни се полага, защото осигуровките са по-скоро данъци, само им викаме осигуровки. Нали народа трета категория трябва да плаща за цялата система? Иначе пари откъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още