IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пряк положителен ефект за износа на България от ТПТИ очакват икономисти

Според анализатори от ИПИ Трансатлантическото споразумение ще увеличи американските инвестиции в страната

13:00 | 28.04.15 г. 6
Пряк положителен ефект за износа на България от ТПТИ очакват икономисти

Премахването на митата в търговията между САЩ и ЕС ще донесе преки положителни ефекти за българските износители. Това заявиха анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ) на пресконференция за преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP).

Според Петър Ганев, старши икономист в Института, преговорите по споразумението няма да приключат тази година, а следващата ще бъдат забавени заради президентските избори в САЩ.

Очакваните ползи за ЕС са 119 млрд. евро годишно, а за САЩ – около 95 млрд. евро годишно, според изследване на Еврокомисията, заяви Десислава Николова – главен икономист в ИПИ. Ползите се измерват чрез добавения БВП за всяка от двете големи икономики. „Ако тези ползи се пренесат на ниво разполагаем доход на домакинствата, оценките на ЕК са за допълнителни 545 евро за домакинствата в Европа и 645 евро за домакинствата в САЩ. Също така се очаква общият износ да нарасне с 6% за Европа и 8% за САЩ“, заяви Николова. 

Икономистът посочи, че друго изследване на германска фондация разглежда два сценария – при единия има частична либерализация с премахнати мита – тогава се очаква доходът на човек от населението да нараства с незначителните 0,27% през следващите години, а в България – с 0,23%. При втория сценарий със значителна либерализация – отпадане на тарифни и нетарифни бариери, се очаква растеж на доходите на европейците с близо 5% на човек, а в България – с 4,83%.

Има и критични изследвания към бъдещото споразумение – според австрийска фондация ползите от ТПТИ се надценяват, социалните разходи могат да са значителни, а негативните ефекти се омаловажават, посочи Десислава Николова. Специално за България не са правени академични изследвания, затова за споразумението се коментира, че САЩ ще залеят Европа с ГМО, в у нас ще се добива шистов газ, само големите корпорации ще спечелят, а стандартите за качество на храните и опазване на околната среда ще бъдат намалени, заяви тя.

Десислава Николова заяви, че в ИПИ са направили собствен анализ и оценка какъв би бил ефектът от освобождаването на търговията.

„В Европа и у нас е разпространен митът, че от свободната търговия биха спечелили само големите корпорации. Но виждаме, че в търговията между България и САЩ и между Европа и САЩ участват и големи, и малки компании. Малките, особено в България, имат значителна роля“, каза тя.

88% от всички износители от ЕС към САЩ са малки и средни предприятия (МСП) и те допринасят за 28% от стойността на износа от Европа към Америка, каза икономистът, като пак се позова на данни на ЕК. „За България 87% от всички износители за САЩ са МСП и те генерират 40% от износа ни“, допълни тя. 

„САЩ са 19-ият най-голям износен пазар за нас и девети най-значим за страните извън ЕС. Между 2009 и 2013 г. износът за САЩ бележи средногодишен ръст от около 15%. Изнасяме основно машини – компютърни части, електрическо и електронно оборудване, нефтени масла, непреработен тютюн, изкуствени торове, мед и медни изделия, профили и ламарини, столове, чорапи, инструменти, билки, сирене, маслодайни и слънчогледови семена“, каза икономистът. При повечето продукти износът расте, с изключение на тютюна и нефтените масла, където се отчита спад.

Анализаторите са разгледали митата при вноса на български продукти в САЩ. Десислава Николова коментира, че съществена част от износа на България се облага там с двуцифрени мита, например 45% за непреработения тютюн. Около 50% от общия ни експорт за САЩ е с нулево мито – машини, електрическо и медицинско оборудване, торове, мебели и др. Високи са митата за тютюн, сирене, чорапи, фураж и др.

„Изводът е, че премахването на митата между САЩ и страните от ЕС ще донесе преки положителни ефекти за износа на България и това ще е особено осезаемо за тези 40% от експорта, при който митата са високи“, каза Николова.
Според нея тези данни опровергават митовете, че от освобождаването на търговията ще спечелят само големите корпорации, че митата във взаимната търговия са относително ниски и тяхното премахване не би имало особен ефект, и твърдението, че България изнася стоки с ниска добавена стойност, а внася такива с висока добавена стойност.

Близо три четвърти от стоките, които изнасяме за САЩ, са висококонкурентни, допълни икономистът. „Всички ненокурентни продукти, които изнасяме за САЩ, се радват на нулево мито. При непреработения тютюн случаят е обратен – много високо мито от 45%, но висока конкурентоспособност. Затова липсата на облагане ще улесни износа на по-нискоконкурентни продукти“, допълни Николова.

Освен прекия износ на стоки от България за САЩ, при анализа на ефектите от ТПТИ от ИПИ са отчели и непреките ефекти по линия на т.нар. вериги на предлагането. При тях български фирми доставят материали и компоненти за големи европейски производители. Те пък продават крайните продукти и на американския пазар, което е непряк износ от България за САЩ.

Според анализа на Института непрекият износ на стоки от България за САЩ възлиза на около 200 млн. долара. Ако тази сума се добави към стойността на прекия износ на стоки от България за САЩ, който за 2013 г. е около 400 млн. долара, то целият износ на стоки от България за САЩ достига около 600 млн. долара. Към износа на стоки трябва да се добави и износът на услуги за около 300 млн. долара. Така целият експорт на България към САЩ достига около 900 млн. долара.

Износът на услуги от България за САЩ расте – основно разработката на софтуер  бележи истински бум между 2009 и 2013 г. Тук се включват пътуванията и други бизнес услуги – аутсорсинг. Пред услугите обаче има нетарифни ограничения. Затова те са част от преговорите по ТПТИ. Според Николова облекчените условия за износ на услуги от ЕС към САЩ ще открият възможности за износ и на други услуги, който в момента не се осъществява заради високите нетарифни бариери.

Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 8 години
След подписването на Споразумението в Европа ще бъде разрешено използването на метода на хидравличното разбиване, известен и като фракинг (който в момента е забранен на Стария континент, но се прилага масово в САЩ), т.е. добивът на шистов газ и петрол чрез разрушаване на долните слоеве на скалните породи и вкарване под високо налягане в създадените пукнатини на канцерогенна смес от вода, пясък, токсични химически вещества и агресивни киселини. В тази връзка, редица европейски учени още отсега предупреждават за замърсяването на грунтовите и питейните води, както и за сериозни екологични щети.В ЕС например производителят е длъжен да докаже, че използваните от него компоненти не са вредни, докато в САЩ са забранени само онези компоненти, чиято вредност вече е официално доказана. Така, европейският списък на забранените вещества включва цели 1300 позиции, докато на федерално ниво в САЩ те са едва 12. Тоест, корпорациите, които лобират за подписването на TTIP, не планират разширяването на американския забранителен списък, а напротив - максималното стесняване на европейския.Както е известно, 70% от хранителните продукти в американските супермаркети съдържат ГМО. В европейските супермаркети, на практика, не се продават продукти с ГМО, а малцината производители, които използват подобни модификации, са длъжни да го обявят на етиката на стоката. Сега Вашингтон очаква ЕС да промени радикално политиката си в тази сфера.Естествено, американските производители настояват за премахването на тези стандарти. Над 90% от американското говеждо месо съдържа хормон на растежа, който може да предизвика рак у хората, които го консумират. Вносът му е забранен в ЕС от 1988 насам. Вашингтон обаче смята тази забрана за "една от ненужните бариери пред търговията помежду ни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
ИПИ-тата казали ли са досега нещо, което е било срещу интереса на спонсорите си ?Само забрана на дейността на НПО-та финансирани отвън е решението за такива като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
+ev
преди 8 години
http://solidbul.eu/?p=3785
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Pivoley
преди 8 години
Нормално. В дългосрочен план протекционизмът и ограничаването на свободната търговия винаги нанасят повече вреди, отколкото ползи. Навремето още финикийците са открили, че пътят към икономически просперитет е насърчаване и създаване на условия за свободна търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
alexx
преди 8 години
Как успяват от ИПИ да коментират нещо като ТПТИ, което никой не е виждал (или са го виждали поне мнооого ограничен кръг от хора)? Явно имат окултни способности. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Оня ден им писах на ИПИ да се стегнат малко Пред малко тъкмо коментирах изказването на Обама - http://darikfinance.bg/***/114511#commentsХубаво е ,че си признава ,че САЩ залязват но причината не е търг.споразумение тоест то ще спаси положението за десетилетие най-много Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://darikfinance.bg/***/111317#commentsАко трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% бюдж.излишъци но не за да се плащат лихви по държ.дългове или безразборни соц.помощи ,а за да се справим с планетарните катастрофи ,и да се подържа безработицата до 3% ,и предложението на ООН за 4 - дневна раб.седмица е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още