IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пряк положителен ефект за износа на България от ТПТИ очакват икономисти

Според анализатори от ИПИ Трансатлантическото споразумение ще увеличи американските инвестиции в страната

13:00 | 28.04.15 г. 6
Пряк положителен ефект за износа на България от ТПТИ очакват икономисти

От ИПИ отбелязват, че някои от основните износители на стоки и услуги от България за САЩ са американски инвеститори в България. САЩ са деветият най-голям инвеститор в България според данните за преките чужди инвестиции в страната за периода от 1996 до 2014 година. За този период американски компании са инвестирали около 1,5 млрд. евро бруто в България, което представлява 3,4% от всички ПЧИ за периода.

„България е нетен износител. През годините на кризата от 2009 – 2013 вносът на американски стоки намаля, но сега се забелязва бързо възстановяване. През 2013 г. вносът расте с 18%, а през 2014 г. - с 42% и тогава импортът достига 380 млн. долара и САЩ се явява 20-ият по големина вносител и пети след третите страни извън ЕС“, заяви Зорница Славова.

Тя посочи, че от 100 групи продукти, които България внася от САЩ, само осем са с нулево мито. В същото време митата върху някои групи продукти (млечни продукти, яйца, мед, месо, захар) са от порядъка на 40-50%. Планираното премахване или редуциране на митата чрез ТПТИ ще засегне над 40% от директния внос от САЩ в България, изчисляват от ИПИ.

„Ясно е, че премахването на митата ще облекчи стокообмена, ще даде по-голям избор за потребителите и ще намали цените“, заяви Славова.

В анализа на Института се изтъква, че голяма част от американските инвестиции в България са във високи технологии, електроника и компютърни услуги – Microsoft, Tumbleweed, IBM, Hewlett-Packard, АМИС, VMware, Johnson Controls.

През последните години според анализаторите у нас са навлезли и по-малки американски фирми за разработка на софтуер, като част от разработваните продукти се изнасят обратно за САЩ. Тези инвестиции стоят и зад резкия ръст на износа на компютърни услуги (разработка на софтуер), който вече достига над 40% от общия износ на услуги от България за американския пазар, се казва в анализа. Икономистите правят извода, че евентуалното подписване на ТПТИ ще доведе до нарастване на инвестициите от САЩ в България, включително защото разходите за труд в у нас са по-ниски.

„Свободната търговия и премахването на тарифните и нетарифните бариери пред вноса и износа водят до значителни ползи както за икономиките като цяло, така и за потребителите. Планираното споразумение между ЕС и САЩ няма да бъде изключение. Преките положителни ефекти от ТПТИ специално за България ще дойдат по линия на прекия и непрекия износ на стоки и услуги за САЩ, който расте всяка година и превръща САЩ във все по-важен експортен пазар за България. Инвестициите от САЩ за България също ще получат тласък. Не на последно място, потребителите в България също ще спечелят от споразумението, тъй като около 40% от вноса от САЩ в момента се облага с мита“, твърдят икономистите.

Петър Ганев заяви, че в случая имаме дебат за свободната търговия, който още не е приключил. Що се отнася до шистовия газ, той коментира, че българският парламент решава дали да има или да няма мораториум. Според него споразумението ще даде възможност български стоки стигат по-лесно до чужди пазари.

По повод опасенията, че големите мултинационални компании „ще извиват ръцете“ на държавите от ЕС, той каза, че заложените търговски арбитражи не могат да променят политиката на една страна. Запитан дали частен инвеститор би могъл да съди държавата заради пропуснати ползи, икономистът отговори: „Ако не си стъпил на един пазар, не си правил разходи и проучвания, няма как да съдиш държавата. Но ако ти отнемат инвестицията с национализация, е нормално да си търсиш правата“. Според него няма да има голяма промяна на европейския хранителен пазар или риск да бъдем залети с ГМО продукти.

Според представителите на ИПИ повечето износители от Европа за САЩ са МСП, затова не е основателно и опасението, че мултинационалните компании ще сринат средния и малкия бизнес.

Представителите на ИПИ обаче бяха упрекнати от участници в дискусията, че представиха споразумението изцяло в положителна светлина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 8 години
След подписването на Споразумението в Европа ще бъде разрешено използването на метода на хидравличното разбиване, известен и като фракинг (който в момента е забранен на Стария континент, но се прилага масово в САЩ), т.е. добивът на шистов газ и петрол чрез разрушаване на долните слоеве на скалните породи и вкарване под високо налягане в създадените пукнатини на канцерогенна смес от вода, пясък, токсични химически вещества и агресивни киселини. В тази връзка, редица европейски учени още отсега предупреждават за замърсяването на грунтовите и питейните води, както и за сериозни екологични щети.В ЕС например производителят е длъжен да докаже, че използваните от него компоненти не са вредни, докато в САЩ са забранени само онези компоненти, чиято вредност вече е официално доказана. Така, европейският списък на забранените вещества включва цели 1300 позиции, докато на федерално ниво в САЩ те са едва 12. Тоест, корпорациите, които лобират за подписването на TTIP, не планират разширяването на американския забранителен списък, а напротив - максималното стесняване на европейския.Както е известно, 70% от хранителните продукти в американските супермаркети съдържат ГМО. В европейските супермаркети, на практика, не се продават продукти с ГМО, а малцината производители, които използват подобни модификации, са длъжни да го обявят на етиката на стоката. Сега Вашингтон очаква ЕС да промени радикално политиката си в тази сфера.Естествено, американските производители настояват за премахването на тези стандарти. Над 90% от американското говеждо месо съдържа хормон на растежа, който може да предизвика рак у хората, които го консумират. Вносът му е забранен в ЕС от 1988 насам. Вашингтон обаче смята тази забрана за "една от ненужните бариери пред търговията помежду ни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
ИПИ-тата казали ли са досега нещо, което е било срещу интереса на спонсорите си ?Само забрана на дейността на НПО-та финансирани отвън е решението за такива като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
+ev
преди 8 години
http://solidbul.eu/?p=3785
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Pivoley
преди 8 години
Нормално. В дългосрочен план протекционизмът и ограничаването на свободната търговия винаги нанасят повече вреди, отколкото ползи. Навремето още финикийците са открили, че пътят към икономически просперитет е насърчаване и създаване на условия за свободна търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
alexx
преди 8 години
Как успяват от ИПИ да коментират нещо като ТПТИ, което никой не е виждал (или са го виждали поне мнооого ограничен кръг от хора)? Явно имат окултни способности. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Оня ден им писах на ИПИ да се стегнат малко Пред малко тъкмо коментирах изказването на Обама - http://darikfinance.bg/***/114511#commentsХубаво е ,че си признава ,че САЩ залязват но причината не е търг.споразумение тоест то ще спаси положението за десетилетие най-много Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://darikfinance.bg/***/111317#commentsАко трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% бюдж.излишъци но не за да се плащат лихви по държ.дългове или безразборни соц.помощи ,а за да се справим с планетарните катастрофи ,и да се подържа безработицата до 3% ,и предложението на ООН за 4 - дневна раб.седмица е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още