IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от нощувки в хотелите спадат значително през ноември

На годишна база обаче е налице нов ръст на приходите при по-малко на брой нощувки

13:30 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Приходите от нощувки в хотелите спадат значително през ноември

И през ноември се запазва тенденцията за повече приходи, но по-малко на брой нощувки в местата за настаняване в страната. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през месеца хотелиерите са реализирали приходи от 29 млн. лв., или с 4,3% повече, в сравнение с ноември 2013 година.

Регистрираното увеличение обаче се дължи на приходите от чужди граждани – те са нараснали с 10,7%, докато от български граждани приходите остават без промяна.

Въпреки ръста на годишна база на месечна приходите от нощувки в хотелите драстично намаляват през ноември, като падат до 29 млн. лв. Понижението започна от октомври с края на ваканционния сезон, когато приходите от нощувки се понижиха до 34,5 млн. лв. За сравнение - през септември хотелиерите реализираха приходи от 102,4 млн. лева.  

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през ноември 2014 г. е 595,6 хил., или с 1,2% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление на нощувките (с 6,1%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

Пренощувалите в местата за настаняване през месеца бележат слаб ръст - увеличават се с 0,5% в сравнение със същия месец на 2013 г. и достигат 305,3 хиляди. Повечето от тях - 73,5 на сто, са българи, които са отсядали предимно в хотели с 1, 2 и 3 звезди. Седемдесет на сто от чужденците са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2,1 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през ноември 2014 г. е 19,2%. В сравнение със същия месец на предходната година през ноември 2014 г. заетостта на леглата намалява с 1,3 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още