IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата за доизграждане на участък от магистрала Хемус се замразява

Заради жалба на Щрабаг Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ ще чака решение на КЗК, преди да продължи с търга

10:16 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Процедурата за доизграждане на участък от магистрала Хемус се замразява

Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) временно „замразява“ процедурата за проектиране и строителство на участъка от магистрала „Хемус“ от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч заради жалба в антимонополната комисия, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на компанията Антон Антов.

Причината е жалба на „Щрабаг“, подадена в Комисията за защита на конкуренцията, с която фирмата атакува липсата на финансиране за магистралата и иска прекратяване на процедурата, обясни Антов.

Той допълни, че до произнасянето на Комисията НКСИП спира процедурата, въпреки че днес трябваше да бъдат отворени документите на кандидатите за строежа на отсечката.

Националната компания обяви двустепенен търг за доизграждането на участъка от магистрала „Хемус“ в началото на тази година. На първия етап от процедурата се предвижда да бъдат подбрани фирми, които да продължат да се състезават на втория етап.

Действително финансиране за проекта така и не беше осигурено. Засега се разчита на спестявания от новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (2014 – 2020 г.), особено ако правителството успее да промени проекта за 15-километров тунел на магистрала „Струма“, който ще „глътне“ по-голямата част от ресурса за пътно строителство по програмата.

Засега обещанието на правителството е да стартира строителството на магистралата през Северна България с пари от бюджета. Възможно е да се търси и заем, но това ще стане след края на годината, защото кабинетът „замрази“ държавните гаранции по заеми за тази година, с изключение на проекта за газовата връзка с Гърция.

Срещу процедурата за доизграждане на участъка от "Хемус" е подадена и жалба от Националния археологически институт с музей към БАР заради решението теренни проучвания на археологически обекти да се включат в поръчката, а не за тях да се организира отделен търг. Институтът обаче не е поискал от антимонополното ведомство да прилага временни мерки за прекратяване на процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още