IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени се понижават за втори пореден месец през юни

Въпреки това на годишна база цените нарастват с 3,1% до шестмесечно дъно

12:57 | 28.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на произвежданите от българските предприятия продукти продължават да намаляват за втори пореден месец през юни, макар и с по-бавно темпо в сравнение с май.

През шестия месец от годината съставният показател, изчисляван от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота, се понижава с 0,2% на месечна база, разкриват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение - през май месечното понижение беше по-голямо – с 1,2%, а през април индексът нарасна с 0,9% спрямо март.

Спадът през юни се дължи основно на по-ниските цени в преработващата промишленост - с 0,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение с 0,8%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,7%, при производството на облекло и при производството на превозни средства, без автомобили - по 0,4%, а увеличение е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,7%.

Въпреки това на годишна база общият индекс на цените нараства с 3,1% през юни, намалявайки темпото на ръст от 3,9 на сто от предния месец. Това е най-ниската производствена инфлация от декември 2016 г.  

Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 8,7%, в преработващата промишленост - с 2,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 12,5%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,6%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,3%.

По пазари през юни се отчита спад на цените в страната с 0,4% спрямо май, докато в чужбина няма изменение в сравнение с предходния месец.

                                     Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

Графика: НСИ

У нас намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2,1%, в преработващата промишленост - с 0,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

Спрямо година по-рано индексът на вътрешния пазар нараства с 2,7%, благодарение на регистрираното повишение в добивната и преработващата промишленост – съответно със 7,3%  и 2,4%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ ръстът е с 2,8%.

На международния пазар индексът нараства с 3,7% в сравнение със същия месец на 2016 година. В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през юни 2017 г. е с 3,4% спрямо юни 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 13,1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10,9%. Намаление на цените се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,6%.

** Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още