IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява укривана ли е информация за уран във водата в Хасково*

Обвинителите ще установяват дали са настъпили вредни последици за здравето на хората

13:37 | 19.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Районната прокуратура в Хасково е образувала наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за високо съдържание на уран и обща алфа активност във водата.

Според обвинителите от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Отклоненията се отнасят за подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“. 

След самосезиране на Районната прокуратура по публикации в медиите е извършена проверка, установила данни за извършено общоопасно престъпление, информират обвинителите.

Данни от проби на водата със завишено съдържание на уран са описани в протокол от 17 октомври и в протокол от 9 ноември 2016 г. – във втория случай радиоактивността била 13 пъти над допустимата.

При разследването ще бъдат разпитани служители на различни институции, за да се установи дали информацията е била оповестена и на кого.

Прокуратурата ще провери и дали от 2014 г. насам има отклонения при онкозаболяванията в област Хасково.

Експертиза ще установява налице ли е замърсяване на подпочвените води и водните басейни и ако да – то в какво се състои опасността за хора, животни и растения. Какъв е източникът на замърсяването и дължи ли се то на човешка дейност.

Ще бъде назначена и комплексна експертиза, която да установи влиянието на естествения уран и радиационното излъчване върху околната среда и човешкото здраве.

Екип от трима прокурори ръководи разследването по делото, като е определен двумесечен срок за приключване.
Досъдебното производство е възложено на екип от разследващи полицаи при ОД МВР - Хасково.

Междувременно РЗИ връчи днес на управителя на ВиК-Хасково Тодор Марков заповеди за спиране на работата на две помпени станции, които са добивали питейна вода с неотговарящи на стандарта показатели, съобщи пред БТА директорът на инспекцията д-р Соня Димитрова.

Работа трябва да прекратят кладенците от 1 до 10 в помпената станция "Хасково 1", както и помпената станция "Хасково 2".

По нейните думи по първоначални данни се наблюдава тенденция на спад на показателя "уран" в последните взети проби от кладенци, ВиК-мрежата и крайни потребители.

В същото време от ВиК-Хасково са изразили опасения от бъдещи проблеми с водоснабдяването на града заради спирането на приток на вода с дебит 100 литра в секунда.

*Новината е допълнена в 14.00 ч. с информацията от РЗИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още