IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Хасково ще правят цялостна диагностика на водата*

Заради съмнения за замърсяване с уран тя е забранена за пиене и готвене

11:10 | 18.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Докато се правят изследвания на водата в Хасково, жителите на града ще ползват вода за пиене от цистерни, напълнени от яз.&quot;Боровица&quot;.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Докато се правят изследвания на водата в Хасково, жителите на града ще ползват вода за пиене от цистерни, напълнени от яз."Боровица". Снимка: БТА

В Хасково ще правят цялостна диагностика на водата. От миналата седмица тя е забранена за пиене и готвене заради съмнения за замърсяване с уран, съобщи БНР. Пред болници и социални заведения в града са разположени цистерни с вода.

Междувременно хора от района вече започнаха подписка, информира Нова телевизия. С нея местен инициативен комитет настоява за обстойни прегледи на хората в града. Активистите смятат да съдят институциите.

Емил Георгиев от Федерацията на потребителите заяви пред националното радио, че питейната вода на Хасково е една от най-скъпите в страната – над 3 лева за куб. м.

През годините той няколко пъти е подавал сигнали за завишено количество манган във водата в Хасково и за високо съдържание на арсен във водата в Меричлери. Бил е осъждан за твърденията си. 

Емил Георгиев коментира, че по Закона за достъп до обществена информация институциите са длъжни да информират населението, за да предотвратят заплахи за живота и здравето на хората.

Федерацията на потребителите също започва свое разследване за водата, заяви той.

Организацията настоява да бъде изградена пречиствателна станция за питейната вода при язовир „Тракиец“, който е на 14 км от града, което би намалило цената на водата.

Според съобщение на РЗИ – Хасково от 13 април предварителните резултати на проби показват „несъответствие по химичен показател уран“.

*Новината е допълнена в 12.09 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още