IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство се забавя през септември

На сезонно изгладена база индексът намалява с 0,2% в сравнение с август, сочат данните на НСИ

12:11 | 08.11.16 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След отчетеното повишение през август индексът на промишленото производство през септември отново отбелязва спад, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Изчислен при сезонно изгладени данни индексът на промишленото производство през септември намалява с 0,2% в сравнение с предходния месец на годината.

На годишна база при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3,3%.

Източник: Trading economics

През септември 2016 г. в сравнение с предходния месец производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалява с 1,9%, добивната промишленост остава без изменение, а в преработващата промишленост е отчетено увеличение от 0,3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15,4%, обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 13,6%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13%, производството на облекло - с 6,3%.

Спад е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили - с 15,1%, на тютюневи изделия - с 11,3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6,6%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4,7%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%, докато в добивната промишленост е регистриран спад от 1,9%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 39,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21%, производството на основни метали - с 19.5%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 11,4%.

Намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 23,2%, на превозни средства, без автомобили - с 20,2%, на лекарствени вещества и продукти - с 16,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 14,6%.

*Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
FNM
преди 7 години
Абе Инвесторе, не е ли по-важно годишното изменение на индекса? Ама в крайна сметка всичко до професионалния подход опира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още