IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство се върна към растеж през август

Увеличение има в секторите производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ, преработваща и добивна промишленост

13:18 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След като през юли промишленото производство отчете спад на месечна база, през осмия месец на годината индексът обърна посоката и отчете повишение.

Изчислен при сезонно изгладени данни, индексът на промишленото производство нараства с 0,7% през август в сравнение с юли 2016 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт.

При календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 2,6% спрямо август 2015 г.

Източник: Trading economics

През осмия месец на годината увеличение спрямо юли е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и в добивната промишленост - с 0,1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 23%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8,6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3,7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 3,2%.

Спад е регистриран при обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 8,7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,3%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4,4% и производството на мебели - с 3,6%. 

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4,5% и в добивната промишленост - с 1,8%.

Понижение има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,2%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 24,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18,3% и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10,7%.

Ръстът при производството на хранителни продукти е в размер на 8,2%.

В същото време НСИ отчита намаление  в сектор обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 19,6%, производството на тютюневи изделия - с 18,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,5%.

Производството на лекарствени вещества и продукти намалява с 6,7% на годишна база. 

* Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост. Индексите на промишленото производство се изчисляват при постоянна база ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още