IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство се забавя през юли

На сезонно изгладена база индексът на промишленото производство намалява с 1,6% спрямо юни

12:46 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Промишленото производство намалява през юли, след като през предходния месец отчете най-бързото месечно темпо от лятото на 2013 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт  (НСИ) за седмия месец от годината.

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1,6% в сравнение с юни 2016 г. При календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 2,3% спрямо съответния месец на 2015 г.

Източник: Trading economics

През юли 2016 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,8%, и в преработващата промишленост - с 1,7%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 0,5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18,2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3,8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 3,5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3,4%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 19,1%, производството на химични продукти - с 16,7%, производството на мебели - с 8,3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,6%. 

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 2,6%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%, и в добивната промишленост - с 0,1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15,9%, производството на напитки - с 10,9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7,8%.

Намаление е отчетено при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 12,6%, производството на тютюневи изделия - с 12%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - със 7,3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 6,4%.

*Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството меж

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още