IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство затвърждава годишния спад

Секторният индекс се понижава с 0,9% на месечна и с 1,9% на годишна база през август, показват данните на НСИ

11:53 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство затвърждава годишния спад

През август индексът на промишленото производство* се понижава с 0,9% на месечна (сезонно изгладена) база и спада с 1,9% на годишна (календарно изгладена) база, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът спада за втори пореден месец на годишна база след понижението от 0,3% за юли, което бе първо от миналия септември насам.

През миналия месец бизнес климатът в промишлеността спадна с 2,2 пункта, като спадът на индикатора се дължи главно на влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата отчете намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Мениджърите от сектора предвиждат цените да останат без промяна през следващите три месеца. Цените на производител в промишлеността регистрираха минимални изменения през юли, като показателят за вътрешния пазар се понижи с 0,1% на месечна и с 0,6% на годишна база.

Месечни изменения

Намаление спрямо юли е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,9%, и в преработващата промишленост - с 0,7%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 2,8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 35,4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 13,1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 12,4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,5%, производството на тютюневи изделия - със 7,3%. Ръст е регистриран при производството на химични продукти - с 9,6%, производството на мебели - с 6,3%, производството на облекло - с 4,5%.

Годишни изменения

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ


На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,2%, и в добивната промишленост - с 5,3%, докато в преработващата промишленост е
регистриран ръст от 3%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 30,6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26,2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 23,3%, производството на химични продукти - с 13,3%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 11,3%. Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 20,8%, производството на
лекарствени вещества и продукти - със 17%, производството на тютюневи изделия - с 9,9%, производството на електрически съоръжения - с 6,6%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още