IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстовият отпечатък в болниците официално отиде в историята

В Държавен вестник бе обнародвано решението на ВАС за отмяна на пръстовия идентификатор

14:00 | 07.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес болниците окончателно могат да прекратят използването на регистрационната система с пръстов отпечатък. В Държавен вестник бе обнародвано решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на пръстовия идентификатор.

Текстът бе записан в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ и беше валиден от началото на ноември миналата година.

От този момент нататък болниците не могат да искат регистрация на пациентите посредством пръстови отпечатъци, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Пациентите вече ще влизат в лечебни заведения само с лична карта. 

Здравната каса от своя страна няма право да отказва плащане на болници, ако не регистрират с пръстова идентификация.

След като решението вече е официално, се очаква директорите на болници да заведат искове в съда за обезщетения във връзка с похарчените от тях пари за системата. Намерения заявиха и частни, и общински лечебни заведения.

На първа инстанция ВАС обяви разпоредбата за нищожна, като постанови, че въвеждането на регистрация чрез пръстова идентификация не е следствие от разпоредбите на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), а е на практика ново, несъществуващо в закона субективно материалноправно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименование „електронна автентификация“. По-късно петчленен състав на съда потвърди решението на първата инстанция с мотив, че е правилно, обосновано и законосъобразно.

Идентификацията с пръстови отпечатъци беше въведена от бившия здравен министър Петър Москов. За внедряването на пръстовия отпечатък в болниците НЗОК плати близо половин милион лева, а болниците закупиха със собствен бюджет четците.

Целта на механизма беше повишаване на контрола в лечебните заведения и спестяване на средства на здравния фонд.

Веднага след въвеждането на пръстовата идентификация обаче лекари и пациенти сигнализираха, че отпечатъците затрудняват приема им в болница.

Впоследствие новият здравен министър Илко Семерджиев изнесе аргументи за икономическата неефективност на механизма.

Предстои и окончателното решаване на въпроса с пръстовата идентификация в лечебните заведения за извънболнична помощ и аптеките. Въвеждането на тази регистрационна система бе отложено с нормативни промени от служебния здравен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Хич не защитавам такива като Москов обаче колко пари са профукани за тази негова идея и колко се източват от НЗОК заради липса на контрол?Някои хора от ситемата на здравеопазването са на мнение че от НЗОК се краде за около 1 милиард лева годишно чрез неизвършени дейности и манипулации. Има болници които нямат нито едно свободно легло 365 дни в годината но ако се наложи и теб да те проемат разбира се, че ще се намери нещичко свободно. Не те ли боли за тези злоупотреби? Защо само гледаш далаверата на Москов? Да не е единствения или най-големия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
Пуки
преди 7 години
Края ще бъде когато москов влезе в затвора. Толкова пари на вятъра и никой не е виновен. За много по-малко пари много са в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Крадците източващи НЗОК имат повод да почерпят както трябва.Сега отново безпрепятствено може да се краде от тази държавна каца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Jay Gould
преди 7 години
А толкова *** въртяха медиите на кукуто Москов! Има нещо много болно в тая държава, щом главните и герои са луди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още