IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклираща компания инвестира в инсталация за сортиране на стъклото по цвят

Поточната линия в село Равно поле струва 1,5 млн. лв.

15:44 | 26.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Екопак</em></p>

Снимка: Екопак

За първи път в България отпадъците от стъклени опаковки ще бъдат сортирани по цвят, преди да бъдат рециклирани. Това ще става в инсталация с нов тип оптична система, разположена в село Равно поле. Инвестицията е на стойност 1,5 млн. лв., съобщи „Екопак България“, която е собственик на линията. 

От организацията за разделно събиране на отпадъци очакват модернизираната инсталация да заработи до края на 2016 г. и да повиши капацитета си от 5 т/ч. на 15 т/ч., да намали загубите от технологичния процес с до 10%, а съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти.

Сортираща инсталация ще може да поема за сепариране стъклени отпадъци и на други организации по оползотворяване.

За 2015 г. „Екопак България“ твърди, че е лидер сред организациите за разделно събиране в страната с 42,12% пазарен дял. Компанията е събрала разделно и предала за рециклиране 91 031 тона опаковки.

Компанията допълва, че въвежда заключваща система на жълтите контейнери, в които се събират пластмаса и метал. Проектът на стойност над 100 хил. лв. вече е започнал в Русе и Хасково, а до края на годината ще бъде въведен в Шумен и Перник.

Още 1,5 млн. лева ще инвестира организацията в нови контейнери тип „иглу“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още