IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предлага по-тежки санкции за незаконните пунктове за скрап

Депутати са внесли в края на март предложения за промени в Наказателния кодекс заради кражбите на метална инфраструктура

17:42 | 14.04.16 г.
Бизнесът предлага по-тежки санкции за незаконните пунктове за скрап

Асоциацията по рециклиране настоява за увеличаване на санкциите и наказанията за незаконните пунктове за скрап и кражба на кабели и релси, съобщават от организацията.

Асоциацията приветства промените в Наказателния кодекс, които са внесени за обсъждане в Народното събрание, но предлага още по-високи глоби и ефективни присъди.

Поправките са предложени от депутата от АБВ Кирил Цочев и група народни представители. Те са внесени в деловодството на парламента на 31 март. С тях се криминализира кражбата на кабели, електропроводници, елементи на съобщителната инфраструктура, електроразпределителната и топлоразпределителната мрежа.

За незаконните пунктове за скрап се предлага наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 30 хил. лева. При рецидив се предвижда затвор от две до десет години и глоба от 10 хил. до 16 хил. лева.

Асоциацията по рециклиране предлага кражбата на кабели, електропроводи, елементи на съобщителната инфраструктура, уредби на електропреносната или топлопреносната мрежа, части от подвижния железопътен състав или пристанищни съоръжения, пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, металосъдържащи части от паметници и други да се наказва със затвор от 1 до 10 години.

Ако деянието е довело до телесна повреда, то предвиденото наказание да бъде лишаване от свобода от 5 до 15 години, настояват от организацията. Ако пък е причинило смърт – затворът да бъде от 10 до 20 години или доживотен, посочва се в съобщението.

За незаконното приемане или съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали без регистрация или разрешение по закон бизнесът иска да се носи наказателна отговорност чрез лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 хил. лв. до 30 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още