IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редактираните текстове за здравните пакети трудно минаха през комисия

Ще се сформира работна група на експертно ниво за поредното им "изчистване"

18:02 | 08.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Редактираните текстове от Закона за здравното (ЗЗО), предвиждащи разделянето на медицинските дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в основен и допълнителен пакет, трудно минаха през парламентарната здравна комисия на първо четене.

След продължителни дебати по предложените от здравния министър нови текстове, които вече са съобразени с решението на Конституционния съд, стана ясно, че депутатите включително и от ГЕРБ не подкрепят разделянето на пакетите.

Текстовете за двата пакета бяха приети с 8 гласа “за“, 6 против, без въздържал се.

Припомняме, че текстовете за двата пакета от ЗЗО влизат за ново обсъждане в парламентарната здравна комисия, след като през юни кабинетът за втори път одобри предложените от здравния министър пакети медицинска помощ. Това се наложи, тъй като през март КС отхвърли първоначалното предложение разделянето да е в наредба.

Жалбата беше подадена от опозицията с мотив, че отлагането на лечението в допълнителния пакет и възможността пациентите да заплащат лечението си, за да не попадат в листите на чакащите, нарушава основното гражданско право на достъпна медицинска помощ. 

След решението на КС здравният министър Петър Москов изготви нови проектопромени, които депутатите започнаха повторно да обсъждат днес.

Философията на Петър Москов с двата пакета е всички социално-значими заболявания да бъдат с изцяло гарантирано заплащане от НЗОК, а заболявания, които търпят отлагане да се планират в листи на чакащи до два месеца.

Редактираният законопроект отново застъпва идеята дейностите в основния пакет да се извършват незабавно и да осигуряват здравна закрила на рисковите групи - деца, бременни и родилки, както и лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или до тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи.

В основния пакет попадат спешните случаи, всички остри или внезапно възникнали състояния, травмите, отравянията, детското и майчино здраве, онкологичните, инфекциозни и психични заболявания, трансплантираните пациенти и всички терапии, чието отлагане може да предизвика влошаване на състоянието и усложняване на диагнозата.

Лечението в допълнителния пакет ще се прилага за болните, чието състояние позволява да изчакат. За да бъдат "прехвърлени" в допълнителния пакет, лицата задължително трябва да имат поставена диагноза, а лекуващият лекар да е извършил обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента.

Лекарят е длъжен да уведоми пациента за датите и сроковете на плановия прием, за да може пациентът да вземе информирано решение за отлагане на лечението си.

Уточнено е също, че всяка терапия, извършвана в обхвата на допълнителния пакет, автоматично се прехвърля към основния, ако състоянието на пациента рязко се влоши.

Именно тези редактирани според препоръките на КС текстове отново бяха атакувани от депутатите от здравната комисия.

От ДПС посочиха, че са категорично против такова разделяне като философия, защото по никакъв начин няма да се подобри здравната услуга. Хасан Адемов отказа да излага повторно аргументи и посочи, че това ще стане при обсъждане в зала.

От БСП определиха настояването на Москов за двата пакета като инат и също подчертаха, че това няма да допринесе за по-добро здравеопазване. От левицата виждат отлагане във времето на лечение, а с това и на заплащането му. Този подход няма да спести пари на НЗОК, посочи Емил Райнов.

ГЕРБ чрез депутата Семир Абу Мелих също остро разкритикува поправените текстове. Според него това разделение няма смисъл в условията на монополизация. Ако се прави в условия на демонополизация и има кой да плаща за допълнителния пакет, има смисъл от пакетите, каза депутатът. Той видя противоречие и в това, че пакетите се правят с наредба на министъра, а се заплащат от Касата и попита кой носи отговорността при условие, че разделянето не се прави от плащащата институция.

Депутатът посочи, че исканото разделение се търси без да са ясни последствията и обвини вносителите, че дори не е ясно колко точно ще спести Касата за една година – времето на действие на пакетите. Като минус той определи и вменяването на лекарите да преценяват кой пациент в кой пакет ще попадне.

Председателят на комисията Даниела Дариткова също разкритикува новите поправени текстове за пакетите. Тя посочи, че не е е съвсем ясно как точно ще става финансиранеето на дейностите по пакетите, че лекарите ще бъдат силно затруднени от сложно разписаната нормативна база, освен това посочи, че се предлагат редица термини, които са неясни – като промоция на здравето, жизненозначими функции и др.

Дариткова отбеляза в обръщение към министъра, че вече са сформирани листи на чакащи, сред които има и такива за химиотерапия и попита защо се случва това, след като пакетите изрично посочват, че онкоболните са в гарантирания първи пакет.

Въпреки тези възражения  Дариткова заяви, че ГЕРБ ще подкрепи философията на проектопромените и призова за сформиранеето на работна група за прецизиране на текстовете, което Петър Москов прие.

В изказването си пред депутатите в защита на пакетите здравният министър каза, че приема всякакви редакции по текста, но „въпросът е философски“. Той подчерта, че всяка европейска здравна система чрез допълнителен пакет планира дейности и ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още