IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство не се отказва от промяната за двата пакета

Запазват се редица идеи от първото предложение на Петър Москов

15:38 | 12.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Здравното министерство не се отказва от промяната за двата пакета

След решението на Конституционния съд да отмени текста от Закона за здравното осигуряване, който регламентира основен и допълнителен пакет медицински дейности, Министерството на здравеопазването реши да предложи нов вариант на наредбата за здравните услуги, вместо да запази старата.

След решението вариантите бяха или да продължи действието на старата наредба, регламентираща един основен пакет дейности, или МЗ да внесе поправки в отменената от магистратите. Веднага след като КС обяви разделянето на двата пакета за противоконституционно, министър Москов обяви, че Министерството на здравеопазването ще прецизира текстовете от Закона за здравното осигуряване в тази му част.

С новия проект на наредба екипът на Петър Москов не се отказва от промяната за двата пакета. Така с нов проектодокумент отменя и двете предишни наредби – Наредба 11, която отпада автоматично след обявяването на текста от ЗЗО за противоконституционен, и старата Наредба 40, която се връща автоматично, след като документа, с който бе отменена, става нищожен. 

Публикуваният нов проект на наредба постановява само един – основен пакет от здравни дейности. В него се запазват предложенията от първото предложение на Москов – за клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури, както и идеята на основния и допълнителния пакет, засягаща незабавния и отложен прием на пациента. Запазено е също така и условието за комплексно лечение при онкологични заболявания и при муковисцидоза.

„Първична медицинска помощ“, „Специализирана извънболнична помощ“, „Дентална извънболнична медицинска помощ“ и „Болнична помощ“ са новите пакети, включени в проектонаредбата на здравното министерство за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на Здравната каса.

В петък заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков разясни, че от 1 април ще има основен пакет здравни дейности, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Той заяви, че новият документ, който вече тече за обществено обсъждане, е „във вида, в който Конституционният съд иска да бъде”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Няма по-крадливо племе от вас комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1727659937512233През 2010 или 2011г. писах на всички държ.институции ,че Обама прави соц.здравеопазване а ние какво правим ???? ,и се нарушава Конститицията Три здравни системи има в Европа - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808,и ние сме избрали най-лошата защото може да се краде ,и фактите са ясни - ''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). КРАДЛИВО ПЛЕМЕ и съм обяснил в коментар 1 - http://***.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/lukarski-sydebnata-sistema-e-gnilata-iabylka-koiato-bavi-rysta-na-ikonomikata-212852/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още