IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режат 20-те заплати при пенсия на военни и полицаи

Междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на екстрите

09:55 | 17.08.15 г. 4
Режат 20-те заплати при пенсия на военни и полицаи

Броят на заплатите, които получават военни и полицаи при пенсиониране, ще бъде намалени, научи „Труд“. В момента служителите на МВР, Министерство на отбраната, НСО, затворите и разузнавачите получават до 20 заплати при напускане на системата.

От септември междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на екстрите. Първият е всички да получат по 8 заплати, - вторият по 12, а третият предвижда 8 да получат хората от по-нисшия персонал, а по 12 – началниците.

Над 100 млн. лева на година отиват за обезщетения на служители в силовия сектор. Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска допълнително 16 млн. лева, за да изплати обезщетенията на 942 пенсионирани служители от МВР. Министерство на отбраната също има сериозен недостиг на средства за парите на пенсионираните си кадри. По разчети на финансовите експерти в Министерство на отбраната до края на годината трябват най-малко 40 млн. лв. за покриване на разходите за заплати. Това означава, че и в момента няма средства за изплащане на обезщетения.

От септември експерти от МС ще започнат да правят и анализ на заплатите на чиновниците, за да се реши дали да бъде прекратен „моделът Дянков“, с който бе въведен таван на заплатите при кабинета „Борисов 1“. Таванът скочи само за година – от 2013-а до 2014-а, с близо 1000 лв. Една от най-високите заплати е на директор в централната администрация - 4300 лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Следя им бюджетите не бой се - и виждам как при 250хил щика получават малко повече от сега - при 25хил щика. ЗАЩО ?!Тази страна е на ченгета и шапкари, такава е от 44та насам. Стига вече хрантутници! И то негодни за нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
emtecetr
преди 8 години
За redcretin : поинтересувай се малко за парите *** министерствата и колко пари са отделени за тях. Кажи ми коя нормална страна в света отделя толкова малко пари за силовите министерства и се запитаи защо. Е то ние ли ще сме тази страна ( единствената ) която ще унищожим себе си започвайки от силите си за сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
Не стига че вървяъ злоупотреби, не стига че бюджета и на армия, и на МВР е по-висок от тоя за образование - че и бонуси при пенсиониране!Стига пари за търтеите и слугите на властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
Спящият бик
преди 8 години
И защо въобще трябва да получават такива заплати!? Това ли е таксата "сигурност" с която Мафията им се отчита, за да бездействат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още