IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решаваме екологични проблеми с швейцарска финансова помощ

Имаме пълно договаряне на всички средства по програмата - 76 млн. швейцарски франка, каза Томислав Дончев

13:29 | 20.01.15 г.
<p>
	За проекти за &quot;Околна среда и инфраструктура&quot; са предвидени над 32 млн. франка, което е близо половината от ресурса на българо-швейцарската програма. <em>Снимка: БТА</em></p>

За проекти за "Околна среда и инфраструктура" са предвидени над 32 млн. франка, което е близо половината от ресурса на българо-швейцарската програма. Снимка: БТА

С осъществяването на проекти, финансирани по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, ще се решат екологични проблеми в страната, свързани с обезвреждането на излезли от употреба пестициди и временното съхранение на опасни отпадъци от бита. Това съобщиха на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът с ресор европейски фондове и икономическа политика Томислав Дончев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БТА.

По думите на Дончев има пълно договаряне на всички средства по програмата - 76 млн. швейцарски франка. Става дума не само за техническо сътрудничество, а за истинско партньорство, където и двете страни са достатъчно мотивирани, каза вицепремиерът и очерта по-важните проекти, финансирани от програмата.

Министър Ивелина Василева отбеляза, че по ос "Околна среда и инфраструктура" за реализация на проекти са предвидени над 32 млн. франка, което е близо половината от ресурса на българо-швейцарската програма. Окончателно са одобрени два проекта - единият е за екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита - на стойност над 23 млн. франка, а другият - за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от бита - на стойност над 8 млн. франка.

В момента има 323 склада за съхранение на пестициди у нас, в 288 от тях е установено тяхното наличие, като общото им количество е 4900 тона, посочи Василева.

С реализирането на проекта ще се постигне 100 процента обезвреждане на пестицидите, намаляване на броя на складовете и предотвратяване на заплахата за околната среда и населението, подчерта тя. По думите й намаляване на здравните рискове за населението и подобряване на качеството на живот ще се постигне и с реализирането на втория проект. При него пилотни общински центрове за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци ще се разработят в Съединение, Левски, Созопол, Разград и Шумен.

Това не е само инвестиране на средства, а реално сътрудничество, каза на пресконференцията посланикът на Швейцария Денис Кнобел. Това е приносът на Швейцария за постигане на просперитет в България. В сравнение с европейските ни колеги нашата помощ е много по-малка, но сме много по-гъвкави и можем да се адаптираме към специалните потребности на българските ни приятели, коментира той.

През декември приключва петгодишният период на сътрудничество, искаме незабавно започване на следващия период с последните съгласувани проекти, каза Хуго Бругман - ръководител на отдел "Принос към разширяването на Европейския съюз" в Държавния секретариат по икономически въпроси на Швейцария. По думите му в процес на подготовка са проекти за сътрудничество между научно-изследователски институти, между българския и швейцарския Червен кръст, за развитието на "зелените" обществени поръчки в България и въвеждането на дуалното обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още