IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Заявката на премиера за нови самолети е с цел ново протакане

Президентът не вярва, че правителството ще намери пари за нови машини за ВВС

14:33 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев коментира, че вижда желание проектите за модернизация на армията не да се реализират, а да се протакат. Това каза днес държавният глава след участието си в Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, която се провежда под негов патронаж, предава БТА.

След като в петък премиерът декларира, че желае да преговаряме с всички компании за нови бойни самолети, днес президентът посочи, че това показва желание на правителството да протака. Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, уточни държавният глава.

„Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най добре разбира се Ф-18, ако питате мен, най-добре "Еврофайтър" нов, най-добре "Рафал" нов, най-добре Ф-16 нов. Прекрасни самолети”, коментира президентът Радев, но добави, че винаги са "катастрофирали" в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка.

Президентът каза, че много ще се радва, ако правителството успее да постигне т.нар. политическа цена, но отсега заяви, че това няма да стане. 

“Виждал съм в последните 10 години как много държавници са опитвали да постигнат тази цена, никой не успя, посочи президентът. Тези самолети струват пари, те надхвърлят чувствително финансовата рамка, която е определена от парламента. Разбира се, ако се решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против, стига да се намерят тези пари и да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени”, заяви държавният глава.

На въпрос колко по-скъпи биха били новите машини, президентът посочи, че това е търговска тайна, която самите държави са депозирали с офертите си, но добави, че става въпрос за много над 1,5 млрд. лева за осем нови самолета от тези, които е посочил.

Държавният глава не скри раздразнението си , че решенията от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) със сроковете и финансовата рамка по модернизацията и стабилизирането на сектор Сигурност не се спазват. Обикновено тези съвети се правят, за да се надгражда, за да може, когато сме взели едно решение, след три месеца да проследим как то се реализира. До момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж, на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектора "Сигурност", каза Радев.

„Аз мисля да си говорим на следващите съвети за корупция, съдебна реформа и бедност", коментира президентът.

Европейският фонд за отбрана може да се превърне в двигател на развитието за отбранителната индустрия в ЕС, каза още президентът, цитиран от пресцентъра на институцията.

Липсата на коопериране между страните членки в областта на отбраната носи годишни загуби на ЕС до 100 млрд. евро. Около 80% от аквизицията и над 90% от изследванията и развоя се извършват на национална база, подчерта в изказването си президентът. Фрагментираният подход на ЕС към развоя и придобиването на основни бойни системи води също до финансови загуби, посочи още държавният глава и подчерта, че в резултат на този фрагментиран подход основните бойни системи в ЕС наброяват 178 типа, докато в САЩ те са само 30. В ЕС има 17 основни типа бойни танкове, в САЩ - само един тип. „Създавайки този фонд ЕС поема по нов път – път на интеграция и оптимизация, водещи до по-голяма конкурентоспособност и ефективност“, категоричен беше Румен Радев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още