IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само потребителското кредитиране расте през януари

Делът на лошите заеми отново тръгна нагоре, а търсенето на фирмени и жилищни заеми е по-ниско в сравнение с месец и година по-рано

15:36 | 24.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само потребителското кредитиране расте през януари

Въпреки че 2015 г. започва с ръст на спестяванията в банковата система, то не може да се каже същото за кредитната активност. Делът на лошите заеми отново тръгна нагоре, а търсенето на фирмени и жилищни заеми е по-ниско в сравнение с месец и дори година по-рано. Добрите новини поне са, че потребителското кредитиране се покачва и делът на лошите потребителски кредити е най-ниският от септември 2013 г. насам.

През януари общата сума на кредитите, отпуснати от банките, намалява с 1% спрямо декември, или с 478 млн. лв., до малко над 49,9 млрд. лв. Размерът на общия кредит за фирми и домакинства е по-нисък с 8,4% на годишна база основно вследствие на отписването на кредитния портфейл на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), поясняват от Българска народна банка към прессъобщението за паричната статистика. Без данните за КТБ за януари 2014 г. обаче общата сума на кредитите нараства с 0,3% на годишна база.

В първия месец на 2015 г. банките са отпуснали потребителски кредити за общо 36,6 млн. лв. Това е ръст от 0,5% на месечна база до 7,314 млрд. лв., въпреки че спрямо година по-рано сумата е с 1,1% по-малка.

Жилищните кредити намаляват с 32,8 млн. лв. спрямо края на 2014 г. Спадът е в рамките на 0,4% на месечна и 1,3% на годишна база, показват още данните на БНБ. Общата сума на раздадените от банките жилищни заеми достига 8,716 млрд. лв.

Кредитната активност при фирмите също отслабва. През по-голямата част на 2014 г. - най-вече първата половина - именно компаниите движеха този сегмент от банковия пазар. Сега през януари статистиката на централната банка отчита спад от 0,9% на месечна база на фирмените кредити.

Понижението спрямо година по-рано е в рамките на 12% основно поради изключването на КТБ от данните. Все пак към 31 януари кредитите за нефинансовите предприятия са на обща стойност 30,741 млрд. лв.

Делът на лошите кредити намалява само при потребителския сегмент

През януари делът на лошите и преструктурирани кредити* от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) се покачва до 24,5% от 24% през декември, показват изчисленията на Investor.bg на база данните на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още