IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell ще проучва за природен газ и петрол в "Силистар"

За блока "Терес" не е имало кандидати и процедурата за избор на изпълнител ще бъде прекратена

11:54 | 29.09.15 г. 3
<p>
	Проект на Shell край Аляска. <em>Снимка:&nbsp;Shell</em></p>

Проект на Shell край Аляска. Снимка: Shell

Англо-холандският холдинг Shell ще направи проучванията за петрол и природен газ в черноморския блок "Силистар", съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. Тя поясни обаче, че няколко компании са купили документация за търга, но единствено Shell е подала оферта.

За блока "Терес", чийто търг вървеше паралелно, има закупени документи, но кандидати не е имало и процедурата за избор на изпълнител ще бъде прекратена.

Shell предлага работна програма за "Силистар" на обща стойност 18,6 млн. евро, като при подписването на договора, което се очаква до края на октомври, в бюджета ще влезе бонус в размер на 4,9 млн. евро. В програмата е предвидена опция и за сондаж.

"Това е един много сериозен успех, който всички ние с общи усилия успяхме да постигнем", каза още Петкова и допълни, че подписването на договора ще стане след решение на Министерския съвет, вероятно в рамките на месец.

Тя изрази и надеждата, че работата с Shell ще бъде една от важните стъпки за диверсификацията на енергийните доставки на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 12
ivanrog
преди 8 години
Някой да ми обясни "много сериозния успех" с липсата на кандидат за единия блок и един кандидат за другия, който има невероятна програма за 16 мил. Като гледам стойностите на големите проекти, то тоя на джудже ми мяса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
0pk
преди 8 години
Да видим, само да не се откажат след 6 месеца поради рязко повишените разходи. Например за рушвети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още