IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест фирми искат да правят тол системата в България

Сред кандидатите са "Контракс", "Телелинк", БТК, "Сирма Солюшънс" и чешката "Толлнет", която активно подаваше жалби срещу търга

20:48 | 16.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шест дружества участват в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, съобщават от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Кандидати за изграждане на тол система у нас са Обединение "БГ Път" с участници „Ай Сел Глобал Солюшънс“, Унгария, и „Контракс“ АД; "Капш Трафик Солюшънс" с участници "Капш Телематик Технолоджис България" ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз", Полша, "Капш Трафикком", Италия и "Капш Трафик Транспортейшън", Испания; чешката "Толлнет" АД, която беше и сред най-активните жалбоподатели срещу търга; "Сиела Норма" АД; Обединение "Телетол" ДЗЗД с участници БТК ЕАД, "Нованор" ООД и "Иком" ООД; и Консорциум "Тол България", в който влизат "Телелинк" ЕАД, "Сиенсис" АД и "Сирма Солюшънс" АД.

Сформирана е комисия, която трябва да разгледа, оцени и класира офертите.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца от момента, в който изпълнителят ѝ бъде избран. Индикативната ѝ стойност е 200 млн. лв. без ДДС.

Тол такси ще се плащат от тежкотоварните автомобили над 3,5 т, които се движат по републиканската пътна мрежа. Леките коли ще пътуват с електронна винетка.

Обществената поръчка за тол системата беше обявена през април 2016 г. Оттогава срещу търга постоянно се подават жалби, като и в момента има две висящи.

Държавата има готовност като резервен вариант държавно дружество да изгради тол системата. Днес след заседанието на Министерския съвет министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че това може да е компанията „Автомагистрали“.

По принцип в самото задание на поръчката е заложено оперирането на тол системата да се поеме от държавно звено, но след двегодишен период след въвеждането й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ще позная от първия път - тол системата в България ще се прави от фирма на Дебелия Пеевски, няма значение как точно ще се казва тя.А чехите дето толкова са пречели досега да бъдат грубо изритани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още