IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет се разграничи от промените за вота в чужбина

Не е истина, че българското председателство ще е най-скъпото до момента, каза вицепремиерът Деница Златева

12:00 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Служебният кабинет се разграничи от публикуваните за обществено обсъждане и оттеглени в последствие нови правила за гласуване на българите в чужбина.

Темата за промени в правилата за гласуване на българите в чужбина не е повдигана от служебното правителство, коментира пред БНТ служебният вицепремиер Деница Златева. Тя заяви, че не знае какво е провокирало законодателната инициатива на Министерството на правосъдието и допълни, че е научила за законопроекта, след като вече е бил качен на страницата на министерството за обществено обсъждане.

Вчера предложенията бяха свалени, а директорът на Дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев беше освободен от поста.

"Научих за законопроекта за въвеждането на уседналост за всички видове избори, след като беше качен на сайта за обществено обсъждане", посочи Деница Златева. "Не мога да кажа какво е провокирало тази законодателна инициатива, но е факт, че министърът на правосъдието свали законопроекта от страницата и предприе други дисциплинарни действия в ресорното министерство”, уточни Златева.

"Радвам се, че законопроектът е свален, защото всякакви такива предложения би трябвало да минат през едно широко обществено обсъждане, не само в рамките на правителство, което ги предлага, но и политически партии, представители на различни организации“, посочи служебният вицепремиер. Златева оцени решението на правосъдния министър да оттегли законопроекта като правилно.

Относно бюджета за подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. вицепремиерът каза, че около 30 млн. лева ще са необходими за подготовката извън предвидените в бюджета за тази година 50 млн. лева. Според нея парите може да се осигурят от преструктуриране на бюджета.

Има допълнителни 9 млн. лева за разходи на командированите служители в Постоянното представителство. Общо бюджетът на този етап е около 46 млн. лева, изчисли Златева и добави, че има и допълнителни финансови искания от ресорните министерства и други институции.

"Искам ясно да заявя, че имаме гласуван бюджет от 150 млн. лева. Миналата година са изхарчени около 23 млн. лева, тази година са около 46 млн. лева и ви уверявам, че ще се вместим в рамките на тези 150 млн. лева за трите календарни години", коментира Златева.

Тя добави, че не отговарят на истината твърденията, че българското председателство ще е най-скъпото до момента.

"70-75 млн. евро средно струва едно председателство, като много често в тези разходи не се включва ремонтът на сградния фонд”, уточни вицепремиерът.

По повод отмяната на постановление 208 за интеграция на бежанци у нас вицепремиерът обясни, че е свикано извънредно заседание на кабинета и е имало дискусия за постановление 208.

"То е неработещо, в него липсват важни елементи, като ясните критерии за миграция. Липсва механизъм по отношение на миграцията”, посочи тя. Деница Златева уточни, че в петък ще бъде прието новото постановление, което е „отговорност на това правителство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още