IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София се възстановява след опустошителната градушка

Застрахователи удължиха сроковете за огледи на коли с пълно автокаско

09:05 | 09.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
София се възстановява след опустошителната градушка

В цяла София са видими щети от градушката, която падна вчера. Има пострадали хора, а един човек загина заради повалено дърво. Навсякъде са разпръснати счупени стъкла, улици и тротоари са покрити с листа и клони. Щети има по сградите и автомобилите.

Мобилизирани са всички почистващи фирми. Над 150 сигнала са постъпили в полицията във връзка с произшествия след бурята, съобщи БНТ. Сред най-силно засегнатите от градушката квартали и общини са „Филиповци”, „Люлин”, „Триадица”, „Дървеница”, участъци от Цариградско шосе, районът около Руски паметник.

Застрахователи започват да описват щетите на автомобилите, които имат пълно автокаско. Някои компании вече съобщиха, че се удължава срокът за регистрация на щети и е създадена необходимата организация за ускорени огледи. Пред офисите вече има опашки от желаещи да съобщят за щетите.

От Агенция "Пътна инфраструктура" припомниха, че се издават  дубликати на годишните винетки, ако стикерите са унищожени заради счупени стъкла на автомобилите. Дубликатите се издават безплатно в областното пътно управление. Необходимо е да се представят: копие от документа за собственост или ползване на автомобила (в т. ч. свидетелство за регистрация), актът за констатиране на счупването - служебна бележка от МВР или протокол за ПТП, втората част на стикера и частта, която е била залепена на счупеното стъкло.

Около 30 души са потърсили помощ в "Пирогов" с различни наранявания след вчерашната градушка в София, каза кметът  Йорданка Фандъкова пред БНР.

„Усилията бяха насочени към отводняването на улици и булеварди и освобождаването на контактна кабелна мрежа. След като почистващите фирми работиха до късно през нощта, имаме нормално движение на градския транспорт. Почистването ще продължи през целия ден. Имаше квартали, които останаха без електричество. За съжаление и мобилните връзки бяха нарушени още в самото начало. Имаше прекъснат интернет. Това създаде проблеми при комуникацията между различните участници в процеса“, каза тя.

Фандъкова заяви, че не е имала никаква информация за задаващия се облак от Сърбия:

„Агенцията за борба с градушките е предала информацията за приближаващата към София градушка и е информирала компетентните институции“, опроверга я обаче инж. Николай Николов,  изпълнителен директор на агенцията.

Звеното предава в реално време информация към Военновъздушните сили на армията, ръководство „Въздушно движение“, Гражданска защита и НИМХ, каза той пред „Фокус“.

Николов разясни, че подобни явления се образуват много бързо – в случая облакът се е формирал над Драгоман за 7-8 минути, а най-силно се е изсипал над столицата.

Нашите радарни станции отчетоха явлението, а информацията се предава  директно онлайн на другите институции, допълни той.

Николов припомни, че Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят с бедствието в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
kefal
преди 9 години
Абе ти гледай какво ще става с застрахователите, като вземат да плащат обезщетения. Както е известно у нас застрахователите са тесно свързани в повечето случаи с банки, а банките сега имат малко ликвидни проблеми ... поне някои от тях де. Това все пак е столицата, не е Варна, а и столичните автомобили има и доста скъпи между тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Не разбирам как една силна лятна буря с градушка може да се превърне в такава топ новина във всички медии? А в същото време много бързо същите тези медии забравиха за бедствието във Варна, в Добрич и в другите засегнати от проливните валежи райони миналия месец. То не е мрънкане, не е чудо. Съболезнования за загиналия човек в Борисовата! Но нека не се драматизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още