IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната работна заплата намалява спрямо края на миналата година

Секторът на недвижимите имоти и образованието са най-ощетени, сочат данни на НСИ

12:41 | 14.05.14 г. 4
Средната работна заплата намалява спрямо края на миналата година

През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2013 година с 3,9% и достига 796 лева. Най-голямо намаление има при дейностите „Операции с недвижими имоти”- със 17,6%, „Образование” - с 14,2%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - със 7,6%. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2014 г. е 794 лв., за февруари - 780 лв. и за март - 813 лева.

На годишна база средната месечна работна заплата нараства с 2,3%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - със 7,4%, „Строителство” - с 6,6%, и „Преработваща промишленост” - с 5,6%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на тази година са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 765 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 533 лева; „Финансови и застрахователни дейности” - 1 449 лева.

Най-ниско платени са били наетите в: „Хотелиерство и ресторантьорство” - 549 лева;„Административни и спомагателни дейности” - 554 лева; „Други дейности” - 566 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2014 година в обществения сектор нараства със 7%, а в частния сектор - с 0,5%.

Данните на НСИ за наетите по трудово и служебно правоотношение към края на март 2014 година са оптимистични. Наетите се увеличават с 8,5 хил., или с 0,4% спрямо края на декември 2013 г., като достигат 2,22 милиона души.

Най-голямо увеличение на наетите има в „Селско, горско и рибно стопанство” - с 6,6%, „Професионални дейности и научни изследвания” - с 3,1%,  и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 2,9%. Най-голямо намаление на наетите е регистрирано в „Административни и спомагателни дейности” - с 6,9%, и в „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 3,4%.

Към края на март най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21,9 и 17,4%.

На годишна база обаче наетите по трудово и служебно правоотношение са с 14,5 хил., или с 0,7% по-малко. Най-голямо е намалението в „Административни и спомагателни дейности“ - с 20.2 хил., „Други дейности” - с 1.8 хил., и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 1,4 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Средната работна заплата намалява спрямо края на миналата година "-----Ура, ставаме конкурентоспособни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
nvasilev
преди 9 години
Най-удачно е средната работна заплата да се сравнява на годишна база, а не спрямо предишното тримесечие. След добавяне на дефлационните ефекти реалната работна заплата за първото тримесечие на 2014г. нараства с 3.16% на годишна база и достига 802 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
remarek
преди 9 години
Не знам кой нормален човек ще се заблуди,че комунист може да прави капитализъм. Да се превърне едно нормално общество в комунистическо е като да направиш от яйца омлет. Обратното е по-сложно то е като да направиш от омлет яйца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Средната работна заплата намалява спрямо края на миналата година---при "соц" правителство? Стига бе пак ли копаем "Stanishev`s bottom", нещо подобно на "Brown`s bottom" ама ... не баш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още