IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачкуват работници от едно от най-големите предприятия в страната

Работниците от „Язаки България" протестират заради тежки нарушения на Кодекса на труда, съобщават синдикалисти

10:07 | 04.03.15 г. 1
Стачкуват работници от едно от най-големите предприятия в страната

Работници започнаха ефективна стачка в най-голямото предприятие в Ямболска област и едно от най-големите в страната - „Язаки България" в град Ямбол. Стачката е започнала в 6 часа тази сутрин с участието и на членове на КТ „Подкрепа", съобщиха от синдиката.

Стачката в предприятието, в което работят близо 4 хиляди души, е заради тежки нарушения на Кодекса на труда, констатирани от Инспекцията по труда и липса на резултат от неколкократни преговори с работодателя, твърдят от КТ „Подкрепа".

Стачкуващите имат шест искания, сред които увеличение на основните работните заплати с 50% чрез включване на допълнително нормено заплащане „бонус ефективност". Те настояват да се прекрати досегашната практика за основна заплата на повременно заплащане и допълнително заплащане на норма, което според тях нарушава чл. 247 от Кодекса на труда.

Работниците настояват и за премахване на дискриминационното отнемане на парите за болнични. Те искат още допълнително заплащане за работа на три смени, допълнително заплащане за работа със сумирано изчисляване на работното време, да им бъдат осигурени условия за синдикална дейност и да бъде подписан колективен трудов договор.

Конфедерацията на труда „Подкрепа" заявява, че подкрепя всички искания на работниците от „Язаки България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 8
Батя
преди 9 години
Хм, синдикатите извиват инвеститорски ръце с нагли искания за 50% ръст на заплати! А кой ще изхранва синдикалната маса ако инвеститора си събере чукалата и отиде в друга държава, където няма синдикален рекет!?Силни синдикати - слаба икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още