IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандартът за спешна медицина да се отложи с шест месеца, предлага Москов

Поправката се иска с преходни разпоредби на наредба за трансплантации

11:53 | 04.07.16 г.
Стандартът за спешна медицина да се отложи с шест месеца, предлага Москов

Въвеждането на новия стандарт за спешна медицина да се отложи с шест месеца. Това се предлага с преходните и заключителни разпоредби на проект на наредба на здравното министерство, която се отнася до възстановяване на разходите и за относителния дял на средствата за труд за дейности по трансплантация, финансирани от Министерството на здравеопазването.

В мотивите на министъра се посочва, че отлагането се иска заради предстоящото предварително поетапно пилотно въвеждане на протоколите за медицинския триаж и новите алгоритми за спешна медицинска помощ. Като друга причина за търсеното отлагане се посочва и оспорването на утвърдения стандарт във Върховния административен съд (ВАС).

Стандартът за спешна медицина трябваше да влезе в сила от средата на юли т.г.

През февруари тази година Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Центърът за защита на правата в здравеопазването внесоха във Върховния административен съд жалба срещу стандарта за спешна медицина в частта му за осигуряване на спешна помощ от болниците. Според организациите с приетия през януари стандарт са определени неизпълними за повечето болници изисквания за площ, персонал и оборудване на спешните приемни отделения.

Правилата трябва да се спазват и болният да бъде транспортиран до най-близкото лечебно заведение, коментира междувременно пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Коментарът ѝ е по повод случаи, в които не се спазва установеният през януари стандарт по спешна медицина.

Стандартът гарантира, че хоспитализацията ще става в най-близката болница, припомни тя. Изключения може да има само ако в най-близката болница няма свободни легла и/или тя не разполага със съответния специалист, подчерта Кателиева.

„Болните трябва да разберат, че това не се извършва по тяхно желание и ние не сме таксита. В истинските спешни състояния най-важно е времето", посочи д-р Кателиева. "Трябва стриктно да се спазват правилата. Министерството трябва да засили контрола върху това. Попълва се фиш за обслужен болен“, каза още тя.

В началото на годината спешни медици се обявиха в защита на новия стандарт по спешна медицина. Според лекарите ако стандартът не влезе в сила нап рактика ще бъдат преустановени предвижданите реформи в сектора - въвеждането на парамедиците, ремонтите на спешните приемни отделения и други.

Очакванията на лекарите са, че спешните отделения ще отговорят на изискванията на стандарта след около пет години. Ако той не влезе в сила, ще останат лошите условия за работа, ще продължава закъснението на линейките. Липсата на стандарт е довело през годините до отлив на специалисти, смятат лекари, работещи в спешни отделения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още