IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Тонев се оттегля от Народното събрание

Депутатът подава оставка и като председател на комисията по здравеопазване в Парламента, и като депута

15:43 | 24.02.15 г. 2
Стоян Тонев се оттегля от Народното събрание

Ген. Стоян Тонев е подал оставка като председател на комисията по здравеопазване в Парламента и като депутат от ГЕРБ, научи bTV. Малко по-късно новината бе потвърдена и от пресцентъра на партията.

Оттам съобщават, че ген. Тонев е взел решение да се оттегли след разговор с премиера Бойко Борисов. Решението му идва ден след като Борисов поиска оставката на Тонев, както и от него да бъде свалена всякаква политическа подкрепа заради скандал с частна фирма, ощетила Военно-медицинската академия (ВМА) по времето, когато Тонев беше неин директор.

Одит на Министерството на отбраната е установил, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева Тонев заявява:

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
За ГЕРБ нямам пусната бюлетина, нито за БСП, особено докато беше Станишев!Срещу Станишев писах, срещу ББ от време на време!Но сега Борисов е отврат!Изобщо , изобщо тоя човек се е продал на 100% или на 1000% е натискан!Да си подава оставката, да си заминава!Докато се формира следващото частно правителство, може пък България да си отдъхне малко и да се пообъркат плановете на собствениците на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
А за колко са щетите за България, които нанася нашето частно правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още