IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Судански бунтовници взеха в плен шестима българи*

Хеликоптерът им извършил принудително кацане

10:38 | 28.01.15 г.
Судански бунтовници взеха в плен шестима българи*

Шестима българи са в плен на бунтовници в Република Судан, след като хеликоптерът, с който те са пътували, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на страната, съобщи външното ни министерство.

Хеликоптерът е на българска авиокомпания. Той е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН. На 26 януари 2015 г. хеликоптерът, който е летял по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли. За изпълнението на полета има издадени  разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със заместник генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани, се казва в съобщението.

Междувременно министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че шестимата българи са добре и за тях се преговаря на високо ниво в ООН. Не става въпрос за плен, каза той. Митов отказа да съобщи подробности около случая с мотива, че не може да даде повече информация, за да не застраши хода на преговорите.

*Новината е актуализирана в 12.03 ч.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още