IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Имаме потенциал да се развиваме по-бързо

Благоприятни фактори за растеж са евтиният петрол и ниската стойност на еврото, отчете вицепремиерът

10:42 | 06.01.16 г. 4
Т. Дончев: Имаме потенциал да се развиваме по-бързо

Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо от прогнозираното, каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ. Доказателство за това е близо три пъти по-големият ръст, който отчитаме през 2015 година спрямо прогнозите от края на 2014 година.

Вицепремиерът припомни, че очакванията бяха за икономически ръст на България в рамките на 0,6% - 0,8%, а в края на годината се очаква той да бъде поне 3 на сто. От тази гледна точка и пожеланието на премиера Бойко Борисов за ръст на икономиката на страната от 4,5% през 2016 година не е непостижимо.

"Растеж над 4% е висока цел. Всичко, което зависи от държавата, ще бъде направено", гарантира още Дончев и допълни, че стремежът е да се гарантира по-добра бизнес среда и да се инжектират достатъчно пари на пазара.

Благоприятни фактори за икономически растеж са ниската цена на петрола и слабото евро, което помага на износа, отчете Дончев. "Това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление", допълни още той.

Пред националната телевизия Дончев направи и коментар относно ползите, които страната ни може да извлече от конфликта между Русия и Турция. Според него нито една криза, която в близост до границата на страната, няма как да донесе полза, макар и в някои от секторите на икономиката да се появят такива. Такъв сектор например е туризмът, допълни вицепремиерът.

По отношение на енергетиката обаче той е категоричен, че устойчив енергиен проект не може да бъде реализиран на базата на криза между две държави.

Дончев посочи още, че трудно може да се прогнозира каква ще бъде цената на горивата на българския пазар през 2016 година. Фактор, който влияе, е цената на петрола, а тя зависи не само от икономическите, а и от политическите процеси в Близкия изток. Фактор, който би държал цената на петрола ниска, е и излизането на Иран на петролните пазари, което се очаква да стане през тази пролет.

Вицепремиерът очаква в близките месеци и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе доколко конкурентен е пазарът на горива у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Все още правителството не зачита, че при запазване на сегашната сгрешена парична система подсигурява собствения си стопански провал. Истината е, че при условия на тази държавна грешка колкото повече е икономическият растеж, толкова по-голям е потенциалът за актуални кризи и съпътстващите болезнени щети.За стопански просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Дончев - какво като петрола в чужбина бил евтин докато цените на горивата у нас си остават като при скъпия петрол? Това не е предимство за опериращият в България бизнес.ГЕРБ-аджиите все едно сте си седнали на ушите и някой ви е откраднал акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Понеже му е ясно че европарите скоро вече няма да ги получава, гледа как да пробута версията за ръста. Ще си рече човек че държавата е създала условия за тоя ръст, като го слуша тоя ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Баце каза 4.5% и нема мрданье! И Томислав и Лилислава и Гораномир пригласят и слушат! Абе Томиславе бе, какво е направено от държавата бе, гьон сурат? Нови данъци, по-високи осигурителни прагове, внасяне на смут с приемане на закони в последния момент, без да е ясно как ще се прилагат. Това ли правите? Я пак ми обясни как ни помага евтиното евро, като износа ни е основно деноминиран в евро? Аааа сетих се, като си купуваме петрол и суровини, деноминирани в долари можеби? Ей писна ми от мъдрости. Чул нещо наш габровец и ... износа ще расте като валутата е слаба. Доста смело твърдение от човек, който трудно чете две страници текст , както каза Иван Костов по повод на шефа ТОЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още