IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е усвоила 94% от бюджета на оперативните програми към момента

Окончателните данни за 2007 - 2013 г. ще бъдат отчетени в края на януари

11:22 | 23.12.15 г. 3
България е усвоила 94% от бюджета на оперативните програми към момента

Към момента от бюджета на оперативните програми за периода 2007 – 2013 са усвоени 94%, или 7,4 млрд. от общо 7,9 млрд. евро. Това каза пред БНР вицепремиерът с ресор еврофондове Томислав Дончев. Той посочи, че  информационната система ИСУН отразява ситуацията с известно закъснение, което означава, че не е отбелязано усвояването на още около 150 млн. евро.

Томислав Дончев потвърди, че е напълно възможно в края на периода да се окаже, че са усвоени 95% от бюджета на оперативните програми.

За работата по еврофондовете през отминаващата 2015 г. той отчете, че освен да затваряме стария програмен период, трябваше да отваряме новия 2014 – 2020 г., както и да се одобрят процедури по новите програми.

Окончателните данни за изминалия период ще бъдат отчетени в края на януари.

Запитан за използването на еврофондовете като аргумент в местните избори, той каза, че тези средства са достъпни за всички общини – и големи, и малки. „Някои са постигнали резултати, а други – не толкова. Нормално е, който е успял да инвестира 100 или 200 млн., да се чувства горд и да се хвали с такъв резултат, а друг да търпи критика, че не е постигнал същото“, каза Дончев.

На въпрос за съмненията за нечестни избори той отговори, че подобни съмнения винаги има, а в част от случаите те имат основание, като МВР и Прокуратурата са реагирали на сигналите за  купуване на гласове. Самият изборен процес не протече съвсем гладко, отчете вицепремиерът, който отговаряше за вота.

Попитан доколко България е зависима от еврофондовете за изграждането на инфраструктура, той припомни, че близо 80% от публичните инвестиции се правят с европейски пари. Това по думите му е нормално за нова държава членка. Но отрече, че икономиката ни се движи от еврофондовете. Този процес (б. р. на еврофинансирането) няма да е безкраен и ще продължи само следващите пет години, предупреди Дончев.

Той смята, че 2015 г. е по-добра от 2014 г. в икономическо отношение, а растежът от 3% е няколко пъти по-голям от прогнозирания.

Стабилността е ключов капитал за България. Но тя не бива да се приравнява на статукво и да отрича реформите, коментира още Дончев.

По повод оставките в рамките на година на министри на вътрешните работи и на правосъдието той каза, че негативите са част от цената, която трябва да се плати за една реформа.

Томислав Дончев отчете като проблем, че в настоящия парламент не всяка радикална реформа среща достатъчно политическа подкрепа. Налага се да се търси консенсус в радикален или в компромисен вариант, каза Дончев, като уточни, че има предвид съдебната реформа.

Той смята, че след като ДСБ се определи като опозиция, няма заплахи за стабилността на кабинета. Но случилото се по думите му е „политически натиск, който трябва да се следи с внимание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
tnm
преди 8 години
Усвояването на пари от Еврофондове зависи от инициативността на кмета на дадена община и неговия екип.Знам община, която е с 15 000 души население и с няколко милиона одобрени и изпълнени проекти. Млад кмет, добре подбран екип - резултатите са на лице.И не, кмета не е от листата на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Българската мафия е завладяла еврофондовете напълно и се храни от европейските пари. Всички българи плащат вноската към бюджета на ЕС, а само мафията и много малък брой честни хора имат полза от еврофондовете. Но тази приказна история е на път да свърши, защото тази година най-големия вносител на средства във еврофондовете Великобритания се насочва към изхода на блока. Сигурен съм, че европарите ще бъдат намалени рязко с поне 20-30% от 2017, така че 2016 ще бъде лебедовата песен на Борисов и Павлова. За нас е по-добре страната ни да не попучава нищо от Европа, защото парите се ползват да купуване на депутати, съдии, прокурори, кметове и реално те пречат на инстинската борба с корупцията у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още