IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка*

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката, тримата заместници на Иванов също са депозирали оставките си

15:09 | 09.12.15 г. 19
<p>
	Христо Иванов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Христо Иванов. Снимка: БТА

Правосъдният министър Христо Иванов подава оставка. Това обяви той от трибуната в парламента, след като мнозинството не прие основен текст от промените в Конституцията.  

"Въпреки че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, стана символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието", заяви той от трибуната на Народното събрание.

По-късно на излизане от Министерския съвет Христо Иванов заяви пред журналисти, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката му. Той беше придружен от тримата си заместници - Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева, които също са депозирали оставките си, предаде БТА. Информацията бе потвърдена и от правителствения пресцентър.

Слуховете за оттеглянето на Иванов витаят в общественото пространство от месеци насам до днес.

Текстът, който "събори" Христо Иванов, беше за разпределението на квотите в съдийската колегия в разделения ВСС. Реформаторите настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите, и тези от парламента да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и Атака, обаче реши да намали членовете на съдиите. 

"За съжаление, независимостта на съда не е достатъчно гарантирана, каза Христо Иванов. "Затова не мога да продължа да бъда министър", допълни той.  

Иванов бе изпратен с аплодисменти от залата, а гласуването продължи. Малко по-късно обаче беше дадена почивка.

Христо Иванов е вторият министър от втория кабинет "Борисов", който хвърля оставката. В началото на март оставка подаде вътрешният министър Веселин Вучков.

Само преди пет дни премиерът Бойко Борисов обяви, че столът на Иванов е стабилен, макар веднага след това той да допълни: "Но той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни".

"Къде ми е претенцията за правосъдния министър Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: "Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа", това е обида към останалите парламентарни групи в парламента", обясни премиерът.

„По-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя”, похвали се Иванов и си тръгна усмихнат от парламента, за да подаде оставката си на премиера Бойко Борисов.

Правосъдният министър отрече реакцията му да е била емоционална.

"От първия ден, когато се заклех, бях решил, че ще подам оставка. Тогава казах, че трябва да свърша определени неща, че имам определена кауза, голяма част от тези неща се реализираха, но за мен въпросът, който поставих днес, е ценностен и той е дали в България политическата система може да постави независимостта на съда над зависимости под различни форми и свръховластената фигура на главния прокурор", мотивира се Иванов.

Той призна, че заради цялостната ситуация от последните седмици смята, че няма да има политически ресурс да провежда реформи оттук насетне и заради това е решил да оваканти поста.

"Сега следват важни решения, които трябва да се вземат. Дали ще се продължи в посоката, която аз очертах и се надявам, че моята оставка ще послужи за осмисляне“, настоя Христо Иванов.

Иванов бе служебен заместник министър-председател и министър на правосъдието в правителството на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г. Той е магистър по право, завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Управляващото мнозинство е стабилно въпреки решението на правосъдния министър Христо Иванов да напусне поста, увери председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той посочи, че Иванов има пълната подкрепа на депутатите от ГЕРБ, но когато става въпрос за конституционни промени, трябва да се търси широка парламентарна подкрепа.

Цветанов посочи, че не се притеснява и от оттеглената подкрепа на Радан Кънев и ще изчака политическото решение на Реформаторския блок.

Същевременно лидерът на АБВ Георги Първанов изрази удовлетворението си от оставката на Христо Иванов. Бившият президент коментира оттеглянето на министъра с думите "по-добре късно, отколкото никога" и прогнозира, че оставката няма да доведе до сътресения в коалицията.

Първанов обясни, че е работа на премиера да посочи следващия министър. "АБВ няма претенции към поста", каза той.

Още новини четете в Dnes.bg
 

* Информацията е допълнена към 16.50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 8 години
Да , определено достойно поведение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ми не са нищо особено...ама бяха крачка в правилна посока. И си прав за поведението му, ако и мен лично той да ме дразни, сега с тая си постъпка получава моите адмирации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
v_tin
преди 8 години
я пак, нали отказаха да ходи войска в мали и сирия, какви са тези твои бълнувания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не зная до колко предлаганите реформи от Иванов са смислени, не им разбирам особено на правосъдията, пък и всички са от едно котило така че кой каква квота имал.... НО това е достойно поведение - обещал си нещо, имаш убеждения, имаш цел, не става, подаваш оставка. Така става ясно, че не си там за заплатката и рушветчето и далаверката а с мисия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
strol
преди 8 години
Само със сваляне на шапка не става,трябва подкрепа,всички на улицата,да изметем тази корумпирана *** от парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Дянков
преди 8 години
Шапка му свалям на министър Иванов.Това е европейското разбиране за властта.Когато си обещал нещо и след това не можеш да го постигнеш почтените хора си подават оставката.А не като ***-да стоят във властта на всяка цена-мафиоти безподобни.На оружие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - G.o.d с Бг Преводhttp://vbox7.com/play:eefc48ab
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
1984
преди 8 години
Текстът, който "събори" Христо Иванов, беше за разпределението на квотите в съдийската колегия в разделения ВСС. Реформаторите настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите, и тези от парламента да остане във варианта от първо четене - шест към пет. -----------------------------------------------------------------------------------Проверете си инфото-за какво беше спора-за прокурорската колегия и РБ настояваха за паритет 6 на 6 ,ама многото клонинги на БКП се наложиха:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - G.o.d с Бг Преводhttp://vbox7.com/play:eefc48ab
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
Bill-bg
преди 8 години
Ако имаше повече такива хора сред управляващите, щяхме да сме на друго положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още