IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС преобърна гласуването за първия текст от поправките в Конституцията

На трето гласуване параграфът получи подкрепа от 191 депутати. Така поправките ще минат по бързата писта с по-кратки срокове за разглеждане

12:17 | 09.12.15 г.
ДПС преобърна гласуването за първия текст от поправките в Конституцията

След спешни срещи заради напрежение в работата на парламента, което започна още от първия параграф на промените в Конституцията, касаещи отчетността на главния прокурор, ДПС преобърна гласуването.

По предложение на лидера на движението Лютви Местан парламентът се поправи и гласува за трети път първия текст от поправките в основния закон, с които Народното събрание ще може да изслушва и да приема доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

При последното гласуване параграфът получи подкрепа от 191 депутати, което означава, че поправките ще минат по бързата писта с по-кратки срокове за разглеждане.

Първоначално текстът беше приет със 160 гласа. Само че така поправките тръгваха по бавната писта и на трето четене можеха да бъдат обсъдени не по-рано от два и не по-късно от 3 месеца.

След совалки обаче Местан се обяви за прегласуване, защото конституционната промяна е поставена пред тежко изпитание - забавяне с два месеца.

"Ние приемаме тези конституционни промени преди всичко заради публичния интерес, не заради ЕК, но не може да не държим сметка и за оценката на партньорите", коментира той и настоя, че ДПС е доказала, че може да прави компромиси.

Председателят на парламента Цецка Цачева пък обясни, че по време на почивката някои депутати са й се оплакали, че заради пултовете за гласуване не е бил отчетен гласът им и се съгласи да подложи на гласуване предложението на Местан, което беше прието.

Така в крайна сметка поправката в Конституцията мина с над 180 гласа.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още