IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три фирми обжалват решението за прекратяване на търга за "Хемус"

Днес жалба е подал строителят на отсечката от Ябланица до Угърчин, а вчера - строителят на следващата отсечка, както и дисквалифицираната турска фирма

16:16 | 26.02.16 г.
Три фирми обжалват решението за прекратяване на търга за "Хемус"

Казусът с прекратената обществена поръчка за строителството на 60 км от магистрала „Хемус“ се заплита.

Вече три фирми обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) решението на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ за прекратяване на процедурата, което беше издадено с формален мотив липса на европейско финансиране за реализацията на обекта след нареждане на премиера Бойко Борисов.

Така на практика КЗК може да отмени решението и да принуди компанията да продължи с търга или да търси друг начин да изпълни искането на премиера.

Днес жалба срещу решението на националната компания за прекратяване на търга за „Хемус“ е подал консорциумът „АМ Хемус Лот 1“, в който участват „Джи Пи Груп” ООД, „Конструксионес Табоада и Рамос“ ООД, „МР Сивил Уъркс“ ООД и „Трансконсулт-22“ ООД. Обединението беше избрано да строи отсечката от магистрала “Хемус” от Ябланица до разклона за Угърчин.

Още не е публикувана жалбата на обединението, за да се види с какви мотиви е подадена до антимонополния регулатор.

Вчера жалба са подали и обединението „ПСТ Хемус 2“, в което участват „ПСТ Груп“ ЕАД, „Хидрострой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Евро Алианс Тунели“ АД, спечелило строителството от Угърчин до разклона за Плевен и Ловеч, и дисквалифицираната турска компания „Ташяпъ Иншаат“.

Жалбите на двете фирми също още не са качени на сайта на КЗК.

Припомняме, че през миналата седмица Бойко Борисов нареди вече приключилата с избор на изпълнители за двата участъка с обща дължина 60 км между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч процедура да бъде прекратена. Министър-председателят подчерта, че решението му е свързано с публикациите за близост на избраните изпълнители до депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

По-късно Борисов нареди прекратяването и на още няколко обществени поръчки, а на последното правителствено заседание поиска министерствата да проверят всички търгове под тяхната шапка с цел елиминиране на съмнения около разпределението на държавните поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още