IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit очаква ръст на БВП на България от 2,1% и 2,4% за 2015 и 2016 г.

Ефектите за страната от случващото се в Гърция са силно преекспонирани, коментира главният икономист на банката за региона на ЦИЕ Любомир Митов

14:51 | 22.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Любомир Митов, главен икономист на UniCredit за ЦИЕ, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. <em>Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Любомир Митов, главен икономист на UniCredit за ЦИЕ, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Снимка: УниКредит Булбанк

Благодарение на ускоряването на износа, по-силния от очаквания ефект от по-ниските цени на енергията и по-слабото евро върху темповете на възстановяване и продължаващото подобряване на пазара на труда УниКредит Булбанк ревизира нагоре прогнозата си за икономическия растеж на България през тази и следващата година.

Ефектите за България от случващото се в Гърция пък са силно преекспонирани. Това заяви главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Любомир Митов по време визитата си в България.

Най-голямата банка по активи у нас вече очаква икономически ръст от 2,1% през 2015 и 2,4% през 2016 г. Предходните прогнози на икономическия екип на кредитната институция бяха за повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,9 на сто през тази и 2,3% през следващата година.

Tаблица: УниКредит Булбанк

Благоприятната външна среда спомогна за ускоряване на реалния ръст на БВП в България до 3,5% сезонно изгладен годишен темп на растеж през първото тримесечие на 2015 г. Освен това в края на март 2015 г. в реално изражение българския износ е повече от 40% над нивото си преди началото на глобалната криза, отчете Митов по време на презентацията си за състоянието на икономиките в региона на ЦИЕ.

„Нямаме един специфичен продукт, който да изнасяме, но имаме огромно количество износ, който идва от фармацевтичния сектор и секторите, произвеждащи компоненти и части за автомобилостроенето, например, в резултат на добавяне на нови производствени мощности в преработващата промишленост“, каза той. „Износът върви и България е конкурентоспособна. Експанзията е устойчива, като има увеличаване на експортната база.“

Изводът на икономиста бе, че ускоряването на експорта стъпва на здрави основи. Като цяло от УниКредит очакват основните двигатели за растежа през тази и следващата година да бъдат именно по-силният износ, постепенният ръст на заетостта и повишеното усвояване на средствата от европейските фондове.

„Износът даде начален тласък“, добави Митов. Според него подкрепа за растежа ще окажат инвестициите и индивидуалното потребление, което ще доведе до възможности за по-бърза консолидация на държавния бюджет, включително за намаляване на дефицита и оптимизиране на разходите и приходите.

Местните износители са успели да се възползват в по-голяма степен от настоящата изключително благоприятна външна среда в сравнение с останалите конкуренти от региона на ЦИЕ и Западните Балкани. По-ниските цени на енергийните суровини подкрепят българския износ в по-голяма степен, тъй като икономиката е със значително по-висока енергийна интензивност в сравнение с останалите страни от ЦИЕ, с които се конкурира за едни и същи външни пазари, отчитат от банката.

От там посочват, че по-значимият дефлационен натиск е довел до по-благоприятна промяна на разходите за производство в България в сравнение с държавите от еврозоната и Европейския съюз, които са обвързали курса на своята национална валута с еврото.

„Тази година трябва да е много добра за региона“, коментира още главният икономист на UniCredit за ЦИЕ Любомир Митов. По негови думи регионът ще се облагодетелства от ръста на БВП в еврозоната, по-евтината енергия и прилива на евтини пари заради експанзионистичната парична политика на Европейската централна банка.

По врем?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още