IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите редактираха отново изборните правила

Гласуването остава задължително, намаляват санкциите за негласувалите

12:54 | 26.04.16 г. 6
Управляващите редактираха отново изборните правила

Лидерите на партиите във властта прекроиха частично прекроените вече изборни правила на среща, свикана от премиера Бойко Борисов в парламента. И след тях обаче задължителното гласуване остава.   

Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Цветан Цветанов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов потвърдиха приетото от депутатите изменение в Изборния кодекс, че гласуването става задължително.

Решението им идва ден след като самият Борисов обяви, че е против задължителното гласуване и остави вратичка, че то може да отпадне.  

Депутатите все пак ще направят ревизия, с която ще намалят още повече санкциите за негласувалите. Досега те щяха да се наказват с изваждане от избирателните списъци. Днес партиите се разбраха махането от списъците да става след две поредни негласувания в един вид национални избори. Например - след като не отидете до урните на президентския вот през октомври, както и на следващия след пет години. 



След разговорите партийните лидери обясниха, че всяка формация е направила отстъпки в името на общото разбирателство.   

Така например РБ и АБВ извоюваха да отпадне забраната за формиране на местни коалиции за кметските избори. Предизборната кампания ще може да е 21 или 30 дни по желание на отделните партии.  

Лидерите ще коригират и изискването българите в чужбина да гласуват само в посолствата и консулствата.  

Предложението бе внесено от ПФ, но РБ се възпротивиха. Двете партии продължават преговорите, но се очертава решение, с което да се разреши да се отварят до 50 секции в някои държава по преценка на Министерски съвет.   

Депутатите ще увеличат и секциите за машинно гласуване. По настояване на РБ в Изборния кодекс  ще бъде записано, че ще има машинно гласуване в над, а не под 500 секции. По искане на Борисов започва да се търси начин и за машинно преброяване.   

Управляващите решиха да направят поправка и на поправката за референдумите. Миналата седмица парламентът реши да не се насрочва допитване с други избори. Сега лидерите се разбраха, че референдумът вече ще се свиква само от президента, а не от парламента, както досега. И държавният глава ще решава кога да се проведе допитването - с близки избори или не.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Тава е
преди 7 години
Много жалко и много тъжно! "Гепили кокала" и правят всичко възможно да не го пуснат. Изменят закони и наредби, създават агенции и ведомства....само да узаконят големи кражби и предателства. Успешно водят страната към ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА, защото нацията е без : армия, енергетика, селско стопанство, лека и тежка промишленост, образование, здравеопазване, съдебна система, полиция и с почти на пълно срината нравственост......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
В същност-я прегледай пак състава на КС и ми кажи как ще падне?!?! между другото-това е мноо яко...ако намалеят списъците и контролират примерно 15% от тях вече ще са голяма работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Глуп_аци, дали си дават сметка колко дела ще отнесе *** за отнемане на конституционни права с това вадене от списъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Тия кво се правят, като си знаят, че това е противоконституционно и ще падне в КС? Пак некъв вид димка правят или PR или някаква форма на мобилизация на еуектората.. знам ли. Или е нещо сложно, и не мога да го разбера, или е нещо много тъпо, в което няма смисъл, но те с умните си глави го виждат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
khao
преди 7 години
сега всеки дето ходи на някаква работа нека ми каже какво ще се случи ако всяка седмица правите нещо и следващата го преправяте в нещо друго и така няколко години да не кажа 20 .... та колко време ще ви търпи шефа така неефективни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Ще отпадне, въпроса е за какво точно задкулисно действие пак ни замазват очите тия б.о.к.л.у.ц.и....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още