IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов дава заден за Изборния кодекс

Утре премиерът ще проведе серия от срещи, склонен да препоръча на депутатите от ГЕРБ да ревизират промените за вота

18:24 | 25.04.16 г. 4
Борисов дава заден за Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов е склонен да препоръча на депутатите на ГЕРБ да ревизират промените в Изборния кодекс, които предизвикаха обществено недоволство, съобщава БНР.

Утре Борисов ще разговаря с всички парламентарни групи, които подкрепят правителството, както и с лидерите на партиите в управляващата коалиция. Според премиера част от приетите поправки нанасят щети и на ГЕРБ.

Припомняме, че с промени в Изборния кодекс през миналата седмица беше въведено задължително гласуване. Вотът за българите в чужбина пък ще се провежда само в посолства и консулства. Досега броят на изборните секции в чужбина се определяше според приетите и обработени заявления на избиратели зад граница, както и по предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции.

Отделно депутатите решиха, че вот "две в едно" няма да е възможен. Така те отделиха референдума по въпроси на Слави Трифонов от президентските избори.

Промените в Изборния кодекс предизвикаха широко обществено недоволство. В момента онлайн се набират подписи в петиция срещу промените, подготвят се и масови протести. През миналата седмица вече имаше протести на българи в няколко държави в Европа.

“Не само съм склонен, но ако беше правителство на ГЕРБ, сега нямаше да ги приема. Сега, когато обаче сме зависими едни от други - четири партии, мога да се произнеса едва, когато чуя останалите лидери на другите три формации”, коментира премиерът, цитиран от БНР.

На практика министър-председателят се опита да прехвърли на Патриотичния фронт отговорността за поправките. Партията предложи текстовете, които касаят изборните секции в чужбина.

“Предложенията на Патриотичния фронт бяха много ясно формулирани и те изискваха от нас да ги подкрепим. Въпреки че те са болшинството изцяло срещу моето разбиране, ние като отговорна партия за стабилността и коалицията ги подкрепихме. Нека бъдат така добри и да си излязат и да си ги защитят пред обществото”, коментира Борисов.

Той отново припомни, че не подкрепя задължителното гласуване, но допълва, че текстът е приет също по настояване на Патриотичния фронт.

“На среща с господин Симеонов аз категорично настоях това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулствата, да имат тези хора възможност да гласуват по електронен път. Всичко беше подредено, с логична мисъл”, каза още Бойко Борисов.

Според него въведеното задължително гласуване всъщност не е задължително.

Премиерът допълни, че разговорът с лидерите на другите партии в управляващата коалиция ще е публичен, защото му е омръзнало “ГЕРБ да поема цялата тежест” от решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Много ми е интересно как ще се съблюдава законността на вота по турските *** махли из Анадола!? :))) Много вероятно е на секунда по 10 да гласуват там служебно ...без дори да стъпят в секцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Страшното е в дистанционното гласуване а не в задължителното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Това с кодекса цели изолирането на вота от Турция , но будалите не го разбират. Има си неудобства но ... При сегашното положение на един гласувал БГ във Франция да речем се падат сигурно по 100 турци в Турция :) Така Ердоган ще може спокойно да управлява бейлика си без раята да заподозре дори. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Трудна коалиция ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още