IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: Промените в Изборния кодекс ограничават свободата на словото

Управляващите са против гласът на хората да бъде чут, каза Геновева Петрова от „Алфа рисърч“

11:02 | 22.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Промените в Изборния кодекс ограничават свободата на словото, коментира пред БНР социологът от „Алфа рисърч“ Геновева Петрова по повод последните промени, гласувани в парламента.

Тя определи като абсурдна забраната да се оповестяват социологически проучвания по време на предизборната кампания, защото всъщност не се забранява тяхното провеждане. 

Партиите не забраняват на себе си да бъдат информирани, но чрез тази забрана за публично оповестяване ограничават правото на хората да бъдат информирани. В социалните мрежи може да се разпространява всякаква информация. Така най-силно ще бъдат засегнати медиите, от които хората би следвало да се информират, смята тя.

Забраната освен това според нея дава широко поле за манипулации. Сега агенциите застават с името си зад прогнозите. Но вече се дава възможност за тиражирането на анонимни, за които никой няма да носи отговорност.

Това не е предпазване на хората, а средство за манипулация, смята социологът. 

Тя призна, че проучванията действително влияят на избирателите, но не анкетите определят крайния резултат.

В крайна сметка забраната според нея ограничава свободата на словото.

По повод решението да не се гласува едновременно на избори и и референдум тя каза, че това прекъсва възможността гласът на хората да бъде чут.

"Не става въпрос за страх от влиянието на шоумена Слави Трифонов, който събра подписи за референдум. С тази разпоредба се обезсмисля и омаловажава тежестта на прякото допитване като цяло. При такъв регламент никога или почти никога участието в един референдум няма да бъде достатъчно, за да има резултатът от допитването задължителна сила", каза Геновева Петрова.

Социологът припомни, че на последните местни избори едновременно имаше и референдум за електронното гласуване. Според нея политиците се притесняват от референдумите въобще. Тя не изключва след година например отново да се променят нещата.

Разделянето на референдума от изборите е изключително проблематично за развитието на пряката демокрация, заяви пред БНР Емил Георгиев от ДЕОС. Движението организира утре дебат на тема: „За“ и „Против“ референдума на Слави Трифонов.

Прави лошо впечатление, че народните представители забравят кои са и откъде идват. Те са в Народното събрание по волята на избирателите, напомни той.

Според него независимо какво мислим за референдума на Трифонов или за неговата личност, е изключително грозно в 12 без пет да се променят правилата.

Народните представители издават, че ги е страх от народния вот, заяви Емил Георгиев.

Въпросите, зададени от Слави Трифонов, действително съдържат популизъм, но биха могли да активират повече хора и това плаши партиите на статуквото, заяви той.

Той не изключи възможността шоуменът да се прицели в политиката, но заяви, че това е право на всеки в държавата.

За пореден път имаме ситуационно законодателство по конкретен повод, каза той.

Същото смята и Геновева Петрова. „Всички промени в изборното законодателство, които се правят в последните години, изглеждат лишени от каквато и да е обща логика и принципи. Напротив, те оставят усещането за една ситуативност и се правят в спешен порядък, в 12 без пет, с ударно приемане в пленарна зала“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още