IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласуването - задължително, референдумът – мираж?

Опитът на властта да задължи избирателите да гласуват е в остро противоречиe с идеята за свобода и свободен избор

19:15 | 21.04.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нашите политици обичат да напомнят как Уистън Чърчил заявил, че демокрацията не е съвършена, но е най-доброто общество, което човечеството познава. Лошо няма, само че проблемът е, че Чърчил не е казвал такова нещо. Точните му думи са: „Демокрацията е най-лошата форма на управление с изключение на всички останали форми, опитвани някога”.

Разбира се – има известна разлика.

Създаването на демокрацията обаче е работа на всеки един от гражданското общество. И това се случва най-добре в точно определен ден – денят на изборите. Но на въпроса демократично или недемократично е задължителното гласуване, мнозина българи имат машинален отговор: „Недемократично е, гласуването е право, то не може да е задължение”. 

Правата и задълженията не са двата края на една тояга, а по-скоро са кръг: правата раждат задължения и обратно. Гласуването е гражданско задължение, но по съвест, защото то представлява де факто подписването на обществения договор, който прави институциите легитимни. А за да е законен един договор, той трябва да е подписан. Но по желание. Не по принуда. 

Сред най-често срещаните мотиви за задължителния вот са, че той ще минимизира относителния дял на купените и ромските гласове. Едва ли ще се случи това, просто защото онези, които манипулират изборите, ще измислят нови подходи. На последните избори станахме свидетели на нови техники за купуване на гласове, а въвеждането на дистанционно гласуване по интернет може да добави нови. Нека политиците не забравят, че „насила хубост не става“.

При всички случаи опитът на властта да задължи избирателите да гласуват е в остро противоречиe с идеята за свобода и свободен избор. Оказва се, че виновниците за ниската избирателна активност (в случая - политиците) опитват да прехвърлят вината за това върху потърпевшите (гражданите), вместо да се опитат поне да коригират идеите, практиките и поведението.  

A другата част от цирка от последните дни са т. нар. томболи с награди за тези, които са гласували. Уж участието в изборите е задължително, а така излиза, че ще награждават хората, защото изпълняват задълженията си. При задължение следва да има и наказание при нарушението му. А то е повече от покъртително – заличаване от избирателните списъци. 

Другата наболяла тема беше предложението да се създаде район "чужбина", което би дало на близо 2 млн. българи зад граница възможност да упражняват преференциален вот. Те щяха да могат да избират 4 свои народни представители. Депутатите я отхвърлиха след изненадващо кратки дебати.  
„Задължителното гласуване в този му вид означава следното изявление на политическия елит: "Ние не можем да ви убедим да гласувате. Ние се отказваме от опитите да докажем, че нещо зависи от вашия глас. Затова ще ви накараме насила, плашейки ви със санкции, или ще се опитаме да купим гласа ви с предметни награди. Разбира се – награди, купени с парите от вашите данъци", писа във Facebook и Любен Дилов.

"България не се състои от партии, фракции, партийни субсидии и от разпределение на властта по "правилни" квоти. България се състои от донори и бенефициенти на демокрацията. Донорите днес презряха бенефициентите. Завинаги е, знайте", написа и Нери Терзиева. 

И последното решение от днес - национални референдуми да не могат да се провеждат заедно с изборите и да няма район „Чужбина“. С две думи – гласуването е задължително, но пряката демокрация (референдум) не е за вас...

Въвеждането на задължителното гласуване е в противоречие с Конституцията, където в чл. 42 ясно и недвусмислено е написано, че гражданите „имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа“.

Опитът правото да се трансформира в задължение очевидно е противоконституционен. Остава ни една надежда – Конституционният съд.

Около мнението, че задължителното гласуване ще падне в Конституционния съд, се обединиха политологът Христо Панчугов и Иво Мирчев от инициативен комитет "Гласувай без граници". В ефира на Bulgaria ON AIR двамата разкритикуваха приетите промени в изборния кодекс и особено частта със задължителното гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 31 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
,, за да е законен един договор, той трябва да е подписан. Но по желание. Не по принуда. "Доста объркани твърдения на автора на тази статия. В момента , преди влизането на сила на измененията в Избирателния кодекс ,конституирането на обществения договор също не се основава нито на ,,законен договор", нито на изразено желание по встъпването в такъв договор от страна на управляваните. Гласоподавателите, които не упражняват избирателно право с действията си изразяват подкрепа за партията с най- голям брой гласували и за партиите с твърди електорати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 49 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
"референдумът мираж? "Тоя референдум ще е пробен камък, коя медия е продажна и измамна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 41 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Сега оня Герги_Шум ще бъде ли яростен защитник на законите, след като тези тъпотии бъдат приети? Щом може за Холандия ще може и за България! Съжалявам пичове в закона така пише, аз съм най-умния и съм защитник на законите колкото и абсурдни да са. Който не мисли като мен - той е гаден надрусан русенец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Сори, не мажоритарно, пропорционално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Ами ей ви го най-*** - в момента на всеки гласувал (независимо правилно или не) се разпределят по 11 лева субсидия на партиите на година. Така ще се разпредели и гласът ви, ако сте отбелязали - за никой, мажоритарно. В референдума на Слави има нещо умно, ама ще го оправят в отпускарския сезон. Дано догони бройката, ама надали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 1
Монти
преди 8 години
Ами разкарара ли са те до изборната секция и са се изгаврили с теб,защото няма да ти смятат изобщо гласа към гласувалите.....трябва гласувалите против всички да се смятат за гласували и като такива процентния брой депутати да бъде намален спрямо процента гласували спрямо всички...те неискат да бъдат преставени от депутати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 0
Монти
преди 8 години
Ами разкарара ли са те до изборната секция и са се изгаврили с теб,защото няма да ти смятат изобщо гласа към гласувалите.....трябва гласувалите против всички да се смятат за гласували и като такива процентния брой депутати да бъде намален спрямо процента гласували спрямо всички...те неискат да бъдат преставени от депутати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
И като ги напсувам кво ще кярат от моя глас не знам?пак ще съм невалиден като негласувал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още