IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В следващите три месеца България ще произведе близо 5 хил. т по-малко мляко

Над 300 фермери намаляват произвежданото краве мляко срещу компенсации от ЕК

12:02 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

331 български фермери са подали заявления, че ще намалят количествата произвеждано мляко срещу компенсации от Европейската комисия. Това каза пред БНР Паолина Марина, експерт в Министерството на земеделието. Това означава, че за следващите три месеца България ще произведе 5618 тона по-малко мляко. 

Няма риск заради намаляването пазарът ни да бъде залят от вносно мляко, каза Марина по повод коментарите за целта на мярката.

Експертът поясни, че схемата е доброволна и е за животновъди, които са в затруднение и поради тази причина са намалили доставките си.

Тя припомни, че Еврокомисията одобри 150 млн. евро помощ по тази мярка и сега 99 на сто от допустимите количества са изчерпани още при първия прием на заявки.

За това има риск количествата мляко, заявени за намаляване, да бъдат редуцирани.

Самите фермери предупреждават за друг риск – намаляването на производството може да попречи на фермерите да докажат в следващите години, че произвеждат минимум 3 тона мляко годишно от крава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още