IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вагит Алекперов: Рафинерията в Бургас вече ще преработва и арабски нефт

Русия не планира да увеличава производството на петрол, заяви президентът на "ЛУКОЙЛ"

09:03 | 20.05.15 г. 3
Вагит Алекперов: Рафинерията в Бургас вече ще преработва и арабски нефт

След реконструкцията на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" рафинерията ще преработва нефт и от находищата в Ирак - от района на Киркук и Басра. Това ще подобри финансовото й състояние, тъй като арабският нефт е с по-добри показатели от руския. Това казва в интервю за за "Стандарт" президентът на нефтената компания "ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов.

Очаква се днес в Бургас да бъде открит новият комплекс за преработка на тежки остатъци. В съоръжението вложени 1,5 млрд. долара.

По повод вчерашните си срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов Вагит Алекперов коментира, че ги е запознал с инвестициите на компанията. На срещата си с Борисов президентът на "ЛУКОЙЛ" е коментирал, че „трябва да бъде обърнато по-голямо внимание на тези нюанси от пазара, които съществуват с вноса на некачествено гориво от съседни страни, което не се облага с данъци“. 

„Аз наистина много се удивих на количеството бензиностанции в България. В Русия, която е с население от 140 млн. души, има около 26 хил. бензиностанции, а в България, със 7 млн. население - работят 30 хил. бензиностанции. Затова настояхме за еднакво отношение към всички субекти на пазара. Всички складове да бъдат маркирани и да имат монтирани измерващи устройства. Данъчната тежест трябва да бъде еднаква за всички“, коментира Алекперов и определя като "сив" този нюанс от пазара в България. (Б. р. – по данни на финансовото министерство 30 000 са ведомствените обекти за продажба на гориво, а бензиностанциите за продажба на горива в страната са 3105).

Алекперов припомня, че  комплексът ще бъде въведен в експлоатация днес. „Ние сме особено горди с пускането на този на практика съвсем нов завод на територията на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас". Горди сме, че стриктно спазихме срока за изграждането му - 36 месеца, и че се вместихме в предварително планираната инвестиция от 1,5 млрд. долара. Благодарение на новия комплекс тази година ще преработим в Бургас 5,5 млн. тона нефт, а за следващата планираме 6,5-6,8 млн. тона нефт“, пояснява той. Алекперов допълва, че тази година компанията отчита неголям спад в преработката поради конюнктурата на пазара.

Увеличените количества преработени горива от рафинерията не могат да бъдат поети от вътрешния пазар и 50% от продукцията на бургаската рафинерия ще се изнася в чужбина, основно на Балканите. „Само в Турция вече притежаваме близо 700 бензиностанции“, отбелязва той.

Алекперов допълва, че от стъпването си на българския пазар през 1999 г. компанията е инвестирала над 4 млрд. долара, включително в бензиностанциите и в алтернативна енергетика - вятърни и фотоволтаични централи. „През тези години ние винаги сме се чувствали комфортно в България и поради това сме сигурни за бъдещето на нашите инвестиции тук“, казва той.

За цените на горивата той коментира: „ Ние работим в 50 държави по света и притежаваме огромен брой бензиностанции. И в Русия, и във всички останали държави, където работим - никъде не са доволни от цените. На тези обвинения ние отговаряме - не ние държим високи цените на горивата, а данъците са много високи. Знаете, че данъците съставляват над 50%, а в много държави - дори над 60% от крайните цени на горивата“. За алтернативната енергия данъците са 0%, а за течните горива те са вече 60 на сто. Така че ако премахнат данъците, то нашите цени ще бъдат два пъти по-ниски от днешните, твърди той.

Компанията в момента не обсъжда нови инвестиционни проекти за цяла Европа. Взето е стратегическо решение - през следващите 10 г., започвайки от 2016 г., над 90% от инвестициите да бъдат насочени към геологопроучвателни дейности, добив на нефт и природен газ, а не в преработката им.

„Рафинериите ще бъдат модернизирани до края на тази година, за което влагаме над 10 млрд. долара. Целта ни е да превърнем производството в нашите заводи във възможно най-щадящото околната среда. А през следващите 10 г. ще развиваме основно геологопроучвателна дейност в Америка, в Арабския свят и в Русия“, обяснява Алекперов.

Падането на цените на нефта обаче са съкратили  инвестиционните намерения на нефтената компания.

Запитан за прогноза за за цените на нефта президентът на дружеството казва, че след ситуацията с цените от миналата година отказва да прави прогнози.  Компанията е направила бизнес плановете си за тази и следващата година, изхождайки от цена на петрола от 60 долара за барел. На база на това изпълнява инвестиционна програма в рамките на почти 15 млрд. долара. „Русия не планира да увеличава производството на нефт“, допълна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 0
1984
преди 8 години
Алекперов дали гледа energy.eu.Видно е ,че акциза в БГ е най-нисък,но не и цените.За днес цената на бензина в Полша е 0.435евро без ДДС и акциз,в БГсъщата е 0.609,дизелът в Полша е 0.543евро,в БГ е 0.671,а средно за 28-те членки е 0.598.С пуска на новата инсталация ще проличи дали причина за по-високите цени са били технологични(нисък рандеман)или регулаторни(безгръбначна КЗК).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Щом се хвалят с по-ефективно производство очакваме от Лукойл най-накрая да си сложат фискални устройства вързани към НАП на входа и изхода на рафинерията и падането на цените на горивата за вътрешния пазар. Все пак ползват най-евтината работна ръка в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
ЛукОйл сложиха ли си измервателни уреди навсякъде? Тази рафинерия излизала ли е на печалба, откакто руснаците я купиха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още