IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха на телеком да спестява информация за тарифирането на мобилен интернет

Потребителите не знаели, че всяко влизане в мрежата се таксува с цената на 1 МВ

09:53 | 15.05.15 г. 2
Забраниха на телеком да спестява информация за тарифирането на мобилен интернет

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на телеком да включва в договорите си заблуждаваща информация за дължимата сума при ползване на мобилен интернет.

В контракта компанията посочва тарифен план за таксуване на изразходваното количество мегабайти и метод на тарифиране на трафика на данни, според който таксуването е на всеки килобайт (КВ). Търговецът обаче е премълчал, че има определена минимална цена за всяка интернет сесия, равняваща се на цената за мегабайт (1МВ) трафик на данни.

Така на практика стойността на услугата е изчислявана по обявената цена за 1МВ, независимо от реално осъществения трафик на килобайти. Например, ако потребителят разходва 1МВ в рамките на 10 интернет сесии, той няма да дължи посочената в договора цена за 1МВ, а ще дължи тази стойност, умножена по 10. Потребителят ще заплати сума съгласно посочените в договора условия само в изключително рядката хипотеза да осъществи в рамките на 1МВ потребление една единствена интернет сесия.

Тъй като в договора не е уговаряна минимална цена за всяка интернет сесия, Комисията счита, че търговецът заблуждава потребителите за метода за тарифиране и им отнема възможността да контролират потреблението и разходите си при ползването на услугата.

За прилагането на подобни нелоялни търговски практики законът предвижда санкция до 15 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Някой знае ли кой е този оператор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
големи *** това мобилните оператори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още