IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта продължава да намалява и през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Заетите у нас са намалели до 3,259 милиона души в края на миналата година, сочат данните на НСИ

13:00 | 06.03.15 г.
Заетостта продължава да намалява и през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Заетостта в България е продължила да намалява и през четвъртото тримесечие на 2014 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Същата тенденция статистиката отчете и в края на 2013 година.

Броят на заетите през четвъртото тримесечие на 2014 година намалява до 3,259 милиона души спрямо предходното тримесечие, когато заетите лица в икономиката са били 3,648 милиона.

На фона на негативните данни у нас заетостта в Европейския съюз се повишава в края на миналата година, макар и с плахи стъпки, показаха данните от последния тримесечен преглед на Европейската комисия на пазара на труда в Евросъюза. През второто и третото тримесечие на 2014 г. заетостта в ЕС се повишава с по 0,3% на годишна база.

От Агенцията по заетостта също отчетоха незадоволителни резултати на пазара на труда през миналата година – от държавната институция не са успели да стигнат до най-уязвимите групи от обществото – дългосрочно безработните, хората над 55 години, тези с увреждания. 

За последното тримесечие на миналата година националната статистика отчита увеличение на относителния дял на заетите в аграрния и индустриалния сектор.

БВП на един зает се увеличава с 1,5% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. През третото тримесечие БВП на един зает също отбеляза ръст - с 1,2% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За периода октомври-декември 2014 година на едно заето лице се падат 6 961,6 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 16,56 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през четвъртото тримесечие на 2014 г. реално се увеличава с 0,6% и също така с 0,6% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Равнището на производителността на труда* е най-високо в сектора на услугите – 6 694,1 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 15,5 лв. за един отработен човекочас, сочи статистиката.

В индустриалния сектор всеки зает произвежда средно 5 870,0 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 13,8 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 360,3 лв. БДС на един зает и 3,6 лв. за един отработен човекочас.

Общият брой отработени часове е над 1,37 млрд.

* Производителността на труда е съставен икономически показател, който съпоставя постигнатия резултат (новосъздаден продукт) с вложения трудов фактор при осъществяването на определена икономическа активност на определена икономическа територия за определен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още