Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Заетостта в хотелиерството е с най-голям спад през третото тримесечие

Средната месечна работна заплата намалява с 0,9% до 792 лева за периода юли-септември, показват данни на НСИ

Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2013 г. намаляват с 40,8 хил., или с 1,8% спрямо края на юни 2013 г., като достигат 2,26 милиона, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо края на второто тримесечие на 2013 г. най-голямо е намалението в областите „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 19,7%, „Култура, спорт и развлечения” - с 5,6%, и „Операции с недвижими имоти” - с 4,6%. Увеличение на наетите е регистрирано в „Образование” - с 1,3%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 0,3%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21,5 и 17,1%.

На годишна база към септември 2013 г. наетите по трудово и служебно правоотношение също намаляват - те са с 20.7 хил., или с 0,9% по-малко, сочи статистиката.

Най-голямо е понижението в дейностите: „Преработваща промишленост“ - с 14,9 хил., и „Строителство” - с 6,9 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Други дейности” - с 8,1%, „Строителство“ - с 5%, и „Операции с недвижими имоти” - с 4,7%.

Още по темата

Средната брутна месечна работна заплата за месец юли 2013 г. е 800 лв., за август - 777 лв., и за септември - 801 лева.

През третото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата намалява спрямо второто тримесечие на 2013 г. с 0.9% до 792 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са: „Други дейности”- с 8.3%, и „Финансови и застрахователни дейности” - с 4.6%.

През третото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата нараства с 3,7% спрямо третото тримесечие на 2012 г., като най-голямо e увеличението в „Селско, горско и рибно стопанство” - с 10%, „Образование” - с 8,8%, и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 6,1%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2013 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в  дейностите: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 860 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 505 лева;„Финансови и застрахователни дейности” - 1 456 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности. „Хотелиерство и ресторантьорство” - 539 лева; „Други дейности” - 543 лева; „Административни и спомагателни дейности” - 556 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. в обществения сектор нараства с 5,1%, а в частния сектор - с 3,3%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Отн.: Средната брутна месечна заплата
Само за заплати се говори, битието било определяло съзнанието.
А какво да кажем за битието на клиентите от ресторантите.
Ресторантьорският сектор в BG е достигнал абсолютното си дъно като качество на услугата и като здравословен риск на храните, които предлага.
Никой не може да си позволи по време на криза да ми реже салата от краставици като на пуйка (на дебели разнокалибрени кубчета и лунички). Да вземе някой да им покаже на тези хора как се реже салата на шайби от по 1.5 мм (на машина) или стърже на едро на ренде ... с копър и с малко чесън ... а не с каквото им попадне от фризера.
Великите готвачи пък, които пържат и мешат каквото намерят с каквото намерят за добре са без коментар, особено когато пържат скорбяла (картофи и моркови напр.) в ГМО пожизнено-несменяемо царевично олио, от което се получава карциногенна нано-пластмаса (акриламид).
На BG икономиката и трябва като начало тотална преквалификация и ограмотяване на ресторантьорския сектор.

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 21 октомври