IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева предлага съветът за съдебната реформа да действа постоянно

Създаването на съвета е заложено в актуализираната стратегия за съдебната реформа

13:59 | 06.01.16 г. 1
Захариева предлага съветът за съдебната реформа да действа постоянно

Новият министър на правосъдието Екатерина Захариева предлага да се създаде специален съвет по прилагане на стратегията за продължаване на съдебната реформа, който да е постоянно действащ консултативен орган, съобщават от Министерството на правосъдието.

Предложението на Захариева е публикувано за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство. Тече съгласуването му и с останалите ведомства и се очаква през следващата седмица да се разгледа от Министерския съвет, посочва се още в съобщението на правосъдното министерство.

Актуализираната стратегия за продължаването на съдебната реформа беше приета от парламента през януари 2015 г. В документа е заложено създаването на специален съвет по прилагането й.

Предвижда се съветът да координира изпълнението на стратегията, да извършва мониторинг по изпълнението на заложените цели, да приема пътните карти за изпълнение на стратегическите цели, както и да обсъжда документи, дейности и инициативи, свързани с прилагане на мерките от стратегията и пътните карти.

Захариева предлага членове на съвета да са представители на съдебната и изпълнителната власт, на други институции, представители на организации на съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, представители на неправителствени организации и на академичната общност.

При обсъждане на въпроси, които изискват промени в законодателството или приемане на решение на Народното събрание, ще се канят за участие председателя на комисията по правни въпроси към Народното събрание и председатели на парламентарните групи или техни представители, предвижда предложението на министъра.

Регламентирани са и критерии за членство на неправителствените организации. Необходимо е да са работили най-малко 5 години в областта на съдебната реформа да са с реализирани конкретни инициативи в тази сфера. Те обаче ще участват в съвета на ротационен принцип.

Припомняме, че Екатерина Захариева беше предложена за правосъден министър, след като предшественикът й Христо Иванов подаде оставка заради финалния вариант на приетите от парламента конституционни промени.

Вместо да приемат поправките за разпределението на квотите в съдийската и прокурорската колегии в разделения Висш съдебен съвет, станали известни като “исторически компромис”, депутатите гласуваха предложението на АБВ, което предвижда прокурорите да доминират в тяхната колегия, като се намалява броя на членовете в тяхната колегия, излъчени от политическата квота, а в съдийската колегия се увеличават членовете, излъчени от парламента.

Захариева обеща да продължи с промените в съдебната система, като ще инициира поправки в Закона за съдебната власт. Тя пое ангажимент да въведе явно гласуване във Висшия съдебен съвет и да спомогне за засилването на ролята на Инспектората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ай стига раздуване на администрация и замазване на очите на хората!Реформата следва да се проведе веднага, не да се създават "органи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още